ANNONS

Nu checkar Elfsberg ut

När Claes Elfsberg går i pension vid månadsskiftet november-december kan han tänka sig att jobba lite mindre än tidigare. I så fall ska han utnyttja den fria tiden till att vara lite mer lat. Fast fortsätta jobba kommer han göra ändå.
När Claes Elfsberg går i pension vid månadsskiftet november-december kan han tänka sig att jobba lite mindre än tidigare. I så fall ska han utnyttja den fria tiden till att vara lite mer lat. Fast fortsätta jobba kommer han göra ändå.
Mr Rapport blir pensionär. Efter nästan 45 år som reporter och nyhetsankare går Claes Elfsberg går i pension – mot sin vilja.

Nu siktar han på att bli 120 år, umgås med hustrun och jobba på.
ANNONS

Den 26 november fyller nyhetsankaret Claes Elfsberg pensionär. Efter 40 år som ”Mr Rapport” och sedan ”Mr Aktuellt” lämnar han motvilligt Sveriges television vid månadsskiftet därefter.

– Jag är fortfarande lite personligt upprörd över att omständigheterna gör så att jag och alla andra blir av med våra anställningar bara för att vi fyller 67.

Att Claes nu checkar ut tycker han känns lite vemodigt.

– Jag har ju i stort sett tillbringat hela mitt vuxna liv på Sveriges television. Den 21 december 1970 klev jag in som praktikant här. Då var jag 22 år. Sedan dess har jag varit kvar. Min anställning upphör tre veckor innan det skulle ha blivit 45 år.

Förutom att han haft förmånen att få jobba med ”fantastiska arbetskamrater” säger han sig vara besjälad av public service-tanken.

– För mig är det så jävla stort att ha fått göra detta under alla de här åren. Jag tycker det här med public serice och nyhetsförmedling är lite högtidligt nästan.

Lagom till pensionsdagen har Claes program ”Köttberget checkar ut” premiär. En serie där han möter tolv andra tongivande 40-talister som medverkat till stora samhällsförändringar.

Ser du dig själv som en del av ”Köttberget”?

– Nej, det gör jag naturligtvis inte. Det är ju ett lustigt ord som var menat som en fräckhet. Om man blir utsatt för ett förnedrande omdöme är det bäst att göra ordet till sitt. Så avväpnar man det.

ANNONS

Hur känns det att se dig själv i tv-rutan som ung?

– Jag har aldrig riktigt gillat att se mig själv. Jag har aldrig tittat på gamla sändningar. Jag är alldeles för medveten om vad jag gjort för fel.

Även om hans anställning vid SVT nu upphör har dock Claes inga planer på att sluta arbeta. I somras startade han ett litet aktiebolag för att fortsätta som frilansare med nyhetsarbete.

Har du några drömmar du vill förverkliga framöver?

– Nja, jag älskar att vara ute med min båt och paddla med kajaken. Sådant där vill jag göra lite mer och kanske något skrivprojekt. Men jag har ingen särskilt stor dröm, som att segla över Atlanten eller bestiga ett högt berg.

Ambitionen är annars att fortsätta arbeta mycket.

– Min hustru är nästan elva år yngre än jag. Jag vill inte sitta hemma och vänta och rulla tummarna medan hon jobbar. Då är det inget lockande perspektiv att sitta ute i sommarstugan eller ge sig ut på några resor. Det vill jag inte göra ensam, det vill jag göra med henne.

Monica är frisör och första gången hon klippte Claes var 1979.

– Sedan tog det 15 år innan vi fick ihop det, innan både hon och jag var lediga samtidigt. Då bjöd jag ut henne på middag.

Claes är övertygad om att han kommer att bli rätt gammal.

– Skämtsamt har jag sagt att jag kommer att leva tills jag blir minst 120. Men vetenskapen och läkarna har ju mer och mer kommit att ge mig rätt, att det ligger inom möjligheternas ram. Det är min ambition i alla fall. Jag kan ju för fan inte gå sysslolös i 55 år, då måste man ju knega på.

Att höra till ett sammanhang och göra rätt för sig är viktigt och håller en frisk, tror han.

– Min morfar blev en bra bit över 90 år. Jag tror att det som höll honom i gång var ansvaret för den trädgård han älskade så högt. Han var tvungen att gå ut och vattna, rensa och så. När han trillade och bröt lårbenshalsen gick det utför för honom. Då kunde han inte längre sköta sin trädgård. Den där trädgården blir som en symbol för livet. Kan du inte sköta din trädgård är det inget kul längre.

Fakta

Har fem barnbarn

Namn: Claes Elfsberg.

Ålder: Snart 67 år.

Familj: Hustru Monica, 56 år, frisör. Tre egna barn och en bonusson. Fem barnbarn tillsammans.

Bor: Hyreslägenhet i Vasastan. Sommarställe i södra skärgården.

Yrke: Legendariskt nyhetsankare i SVT. Snart pensionär.

Aktuell: Leder programserien Köttberget checkar ut i SVT2. Start 15 november klockan 20.

Fakta

Claes om personerna i "Köttberget checkar ut"

Jan Guillou. ”En person som har ett oförtjänt rykte att vara lite besvärlig. En jättetrevlig människa som verkligen bjuder på sig själv.”

Jan Carlzon: ”SAS-Janne imponerade med sin nedtonade personlighet, sitt engagemang.”

Marie-Louise Ekman: ”Hennes associationer är häpnadsväckande. Jag skulle vilja lyfta på locket och titta in. Vad händer där inne egentligen? Jättekul och kreativ.”

Carl Bildt: ”Han har humor! Kul kille! Han är väldigt rapp i käften”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.