ANNONS

Nu följer Ninni upp sin succé

Ninni Schulman skriver helst hemma, antingen i soffan eller vid köksbordet.
Ninni Schulman skriver helst hemma, antingen i soffan eller vid köksbordet.
Det tog flera års svikna nyårslöften innan Ninni Schulman skrotade bortförklaringarna och skrev en bok.

Nu har hon besegrat prestationsångesten och ger ut uppföljaren till succédebuten. Framgångarna firar hon i den egeninredda lägenheten i Blackeberg.
ANNONS

Nu är det ett år sedan Ninni Schulman flyttade till bostadsrätten i Blackeberg och hon har kommit väl tillrätta. En rosa stringhylla fullastad med pocketböcker hänger på väggen, och på byrån intill står matchande tulpaner. Tuff string med en gullig färg – Ninni Schulman tycker det är befriande att få välja helt själv hur hon ska inreda.

– Det är väl en av fördelarna med att separera, säger hon.

För ett år sedan skilde hon från sig från sin man och flyttade från villan i Norra Ängby. Hon har börjat vänja sig vid varannan-vecka-med-barnen-livet.

– I början var det hemskt att vara utan dem. Nu passar jag på att skriva när de inte är här. Jag och barnens pappa har en bra relation, så vi kan äta middag eller ta en fika tillsammans under veckorna, så blir det inte lika lång tid emellan, säger Ninni Schulman.

Hennes debutbok ”Flickan med snö i håret” blev en smygande succé. Utan någon direkt påkostad kampanj blev den en stor framgång. Folk som läste den tipsade andra om att den fanns och den såldes i nästan 50 000 exemplar i Sverige. Pocketen toppar bland annat Adlibris försäljningslista över mest sålda pocketböcker. Nu är hon aktuell med uppföljaren: ”Pojken som slutade gråta”.

Var det svårt att skriva uppföljaren efter den hyllade debuten?

– Jag hade redan storyn i huvudet, men det är klart att jag hade mer prestationsångest när jag skrev den här, säger hon

Historien om journalisten Magdalena Hansson som flyttat tillbaka till sin gamla hemort Hagfors från storstaden ligger henne nära, även om Magdalena är helt fiktiv. Ninni är själv uppvuxen i en liten bruksort, Lesjöfors i östra Värmland, och var lokalredaktör i början av sin journalistkarriär.

Magdalena Hansson är också skild med delad vårdnad om sonen.

ANNONS

– När jag skrev första boken var jag själv inte skild. Däremot ville jag skriva om hur det kan vara att flytta hem till en mindre ort igen efter att ha bott i en storstad ett tag. Jag tror att det är många hitflyttade stockholmare som har de tankarna om hur det skulle vara att flytta tillbaka till sin hemort igen.

I boken finns också polisen Petra Wilander och hennes kollega Christer Berglund, som också är huvudkaraktärer som alla befinner sig i olika livsfaser. De är inga Lisbeth Salandertyper, utan ganska ordinära.

– Jag gillar att beskriva vanliga människor, som många kan känna igen sig i.

Ninni Schulman har alltid drömt om att skriva böcker. I flera år var hennes stående nyårslöfte att hon skulle börja skriva. Men det var alltid något annat som kom emellan eller så hittade hon på ursäkter: ”om jag bara hade en egen dator”, ”om jag bara hade mer tid” eller ”om jag bara kunde vara tjänstledig”.

– 2007 bestämde jag mig för att lägga ner planerna på att skriva ett tag, och då lossnade det. Det handlar bara om att börja. När andra lägger sig i tv-soffan efter dagens bestyr så sätter jag mig och skriver.

– Samtidigt tror jag att allt har sin tid, vad hade jag kunnat skriva om som 21-åring? Astrid Lindgren började skriva böcker när hon var 38.

Ninni är inte ensam om att skriva deckare, i Bromma bor också bland andra Sofie Sarenbrant, som snart kommer med sin tredje deckare.

– Haha, vi är inte konkurrenter utan bra vänner faktiskt. .

I dag skriver hon skönlitterärt på heltid. Hon är redan på gång med den tredje boken, och har handlingen till den fjärde i huvudet.

– Jag har planer på att skriva något annat än deckare också. Men nu är det Magdalena Hansson och de andra som mest kretsar omkring i mitt liv, säger Ninni Schulman.

Jag gillar att beskriva vanliga människor, som många kan känna igen sig i .ninni schulman

Fakta

Har en hamster

Namn: Ninni Schulman.

Ålder: 39 år.

Bor: Blackeberg.

Familj: Barnen Signe, 9, och Sven, 7. Hamstern Pinglan.

Aktuell: Med sin andra deckare ”Pojken som slutade gråta” (Bokförlaget Forum).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.