ANNONS

Nu tar 90-talet över Trädgården

Så här såg det ut under fjolårets festival. I år får Doc Lounge förfoga över hela Trädgården – vilket gör att betydligt fler filmsugna besökare kommer att få plats.
Så här såg det ut under fjolårets festival. I år får Doc Lounge förfoga över hela Trädgården – vilket gör att betydligt fler filmsugna besökare kommer att få plats.
I övermorgon och på torsdag är det dags för Doc Lounges årliga besök på Trädgården. Den här gången står dokumentärfilm, konst och musik i sann 90-talsanda på agendan.
ANNONS

Konceptet Doc Lounge föddes för tio år sedan när dokumentärfilmaren Fredrik Gertten och klubbprofilen Gudrun Hauksdottir skapade den allra första klubben i Malmö. De ville att Doc Lounge skulle fungera som en alternativ distributionskanal för dokumentärer där konst, musik, regissörsbesök med mera fick addera något extra till filmupplevelsen.

Intresset var stort och konceptet spred sig fort till andra städer. Doc Lounge Stockholm är inne på sitt sjunde år och den 15–16 juni arrangerar de återigen sommarfestival på Trädgården.

I den vardagliga verksamheten jobbar Doc Lounge med att plocka upp nya filmer, men denna gång står 90-talet i fokus när falska identiteter och förvirrande uppenbarelser ska uppmärksammas och firas.

– Det handlade mycket om att ta någon annans identitet och låna från olika håll, det fanns inga gränser. I dag är de gränserna mycket tydligare, därför vill vi ta oss tillbaka till den tiden på ett lustfyllt sätt. Många av filmerna och scenframträdandena utforskar identiteter och huruvida de behöver vara statiska, förklarar projektledaren Ilja Stenberg.

Under kvällarna visas totalt fyra olika dokumentärer som skapades under det aktuella årtiondet. Dessutom bjuds det på dj-set med Ahang Bashi, aktuell som regissör av dokumentären Skörheten, samt dragperformance på scen, karaoke och mycket mer.

De senaste tre åren har festivalen vuxit och i år ställs hela Trädgården till Doc Lounges förfogande vilket gör att fler filmsugna besökare än tidigare kommer att rymmas.

– Det ser vi fram emot. Vi har också haft större möjligheter att göra annat när det kommer till miljön, där har vi hjälp av designkollektivet Cray Collective. De jobbar utifrån filmernas ­teman så det blir mycket 90-tal i det. Det kommer att kännas som att kliva in i en ­annan värld än vanliga Trädgården, säger Ilja Stenberg.

Tid: På onsdagen drar festivalen i gång med filmvisning kl 18.00 och på torsdagen får DJ Ahnag gästerna i den rätta stämningen redan från kl 17. Plats: Trädgården, Hammarby Slussväg 2.

ANNONS
Fakta

Festivalprogrammet i korthet

Onsdag 15 juni

18.00: Filmvisning av The Alcohol Years (Carol Morley, 2000, UK, 50min)

20.30: Filmvisning av Dream Girls (Kim Longinotto, 1994, USA/Japan, 50min)

21.30: Dragperformance med Hackneys ”Faux queen” Victoria Sin

22.30: Sceniskt akustiskt röstverk av och med scenkonstnärerna Indra Linderoth och Nina Jeppsson

Torsdag 16 juni

17-19: DJ-set med dokumentärfilmsregissören Ahang Bashi

19.00: Filmvisning av Dirty Girls (Michael Lucid, 1996, USA, 17min)

19.30: Filmvisning av Madonna: Thruth or dare! (Alek Keshishian, 1991, USA, 120 min)

21.30: Post Madonna karaoke i kyrkan ledd av Stina ”Karaoke-Marie” Wernstedt

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.