ANNONS

Nyanlända ungdomar rockar loss

Bilder från konserten 2016 på Mariatorget.
Bilder från konserten 2016 på Mariatorget.
I flera veckor har banden med nyanlända tjejer och transpersoner fått öva tillsammans i Väsby. På lördag hålls konserten som avslutar projektet Musik som Mötesplats.
ANNONS

Föreningen Popkollo jobbar för en jämställd musikbransch och har länge verkat för att skapa utrymmen där tjejer och transpersoner kan spela musik tillsammans.

– Vill vill erbjuda en plats där man slipper vara tjejtrummis eller spela i ett tjejband där man istället får vara sig själv, säger Ida Lövestam som är projektledare på popkollo.

Sen 2016 har föreningen satsat extra mycket på nyanlända i ålder 15 till 21 år i projektet Musik som Mötesplats. Deltagarna får bilda ett band och ges möjligheten att öva ihop i projektet som drivs i Väsby, Botkyrka och Enskede gård.

– Nu har vi spelat med ungdomarna i sex veckor så då ska vi avsluta med en konsert, säger Ida Lövestam.

Fritidsaktiviteter når inte nyanlända

På lördag håller Väsbygrupperna en konsert i ABF-huset på Optimusvägen klockan 16. De flesta deltagarna är Väsbybor men det kommer ungdomar från hela Stockholm för att vara med i projektet i Väsby.

Att Popkollo valt att göra en extra satsning på nyanlända tjejer och transpersoner beror på att nyanlända är underrepresenterade i Popkollos verksamhet men även i fritidsaktiviteter generellt enligt en undersökning av Röda korset.

– Vi har jobbat med Röda korsets metoder för att nå ut till målgruppen. Det kan handla om att möta de unga på en trygg plats de känner till och gå tillsamman till replokalen eller att anpassa tiderna till när det passar deltagarna. Många av våra ledarna har själva erfarenhet av migration, säger Lövenstam.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.