ANNONS

De vann en student-Oscar

Från vänster: Jonatan Etzler, Nea Asphäll, Amanda Högberg, Axel Nygren & Johan Lundström.
Från vänster: Jonatan Etzler, Nea Asphäll, Amanda Högberg, Axel Nygren & Johan Lundström.
Tillsammans med sju andra studenter från Stockholms dramatiska högskola har Axel Nygren vunnit första pris för kortfilmen "Get ready with me" i Oscars studenttävling Student academy awards.
ANNONS

Axel Nygren är 30-åringen från Helenelund som tillsammans med Amanda Högberg har skrivit manuset till ”Get ready with me”. De tog examen vid Stockholms dramatiska högskola i våras och förra veckan fick de ta emot Oscars Student academy award för bästa utländska kortfilm.

”Get ready with me” handlar om Vendela (Miriam Benthe), som har gjort en videoblogg när hon gör sig i ordning, en så kallad get ready with me-vlog. Filmen är en skoluppgift och när läraren (Shanti Roney) ser filmen chockas han – Vendela säger att hon ska ta livet av sig.

Idé från Youtube-fenomen

Så kallade get ready with me-vloggar har blivit ett fenomen på Youtube senaste åren. Det är ofta unga tjejer som filmar sig när de sminkar sig eller fixar håret. Inte sällan går de igenom vilka produkter de använder – och vloggarna har blivit en kanal där varumärken kan marknadsföra sig.

– Jag hade suttit och kollat en hel helg på get ready with me-vloggar på Youtube och då kom idén. Hur obehagligt skulle det vara om personen som gjorde sig iordning sa att hen skulle ta livet av sig? säger Axel Nygren.

Firades i Los Angeles

I fredags natt svensk tid var han och delar av filmteamet på plats i The Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills för prisceremonin.

När de skulle läsa upp vilken som vann silver blev det supernervöst

Axel Nygren

Av 1 582 inskickade bidrag utsåg Oscarsakademins jury filmen ”Get ready with me” till bästa utländska kortfilm.

– Vår film var ju en av tre filmer som gått vidare hela vägen så vi visste att vi skulle vinna antingen brons, silver eller guld när vi satt där. De läste först upp vilken som vann brons och det var ju när de skulle läsa upp vilken som vann silver som det blev supernervöst, säger Axel Nygren.

Hur känns det att ha vunnit? 

– Det känns fantastiskt. Alla inblandade har verkligen gett allt. Jag har aldrig sett ett team jobba så hårt. Vi kände redan från början att vi hade något särskilt och att vi tog hem det bekräftar den magkänsla jag har haft från början, det känns väldigt bra.

Hoppas på ”riktiga Oscars”

Samtidigt är Axel i full gång med sin frilanskarriär som manusförfattare. Tillsammans med Amanda Högberg jobbar han på en långfilm och en tv-serie sedan början av sommaren och han har två andra tv-serieprojekt på gång.

Och hoppet om att ”Get ready with me” ska nå ännu större framgång finns fortfarande.

– Nu hoppas vi på att bli nominerade i kortfilmskategorin i riktiga Oscars, säger Axel Nygren.

Axel är inte den enda att representera Sollentuna i teamet. Även filmens ljuddesigner Anders Lindahl är uppvuxen på orten.

Fakta

Filmteamet bakom "Get ready with me"

Manusförfattare: Amanda Högberg och Axel Nygren
Regi: Jonatan Etzler
Producent: Johan Lundström
Fotograf: Nea Asphäll
Filmklippning: Robert Krantz
Filmljud: Anders Lindahl
Kompositör: Andreas Ahlm
Postproduktionskoordinator: Abed Rahman Loutfi

I rollerna

Lukas: Shanti Roney
Vendela: Miriam Benthe
Becka: Omeya Lundqvist
Nellie: Vanja Engström
Emma: Jenna Chaaraoui
Pappan: Robin Keller
Mamman: Jessica Liedberg

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.