ANNONS

Nytt stöd ska rädda kulturen

Efter oron bland föreningar i Huddinge efter beskedet om höjda hyror från Huge kommer ett politiskt besked: ett nytt kulturstöd ska arbetas fram.

Men oppositionen menar att man borde ha agerat tidigare.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i kunde tidigt rapportera om hur chockhyror riskerade att ställa flera kulturföreningar i Huddinge utan lokal. Orsaken var att Huge uppgett till flera stora föreningar i Huddinge att man vill införa marknadsmässiga hyror, något som resulterade i en kraftig reaktion från bland annat Huddinge konstnärsklubb som driver lokalen Fullersta Bio konsthall. Där befarade man att det innebar slutet för verksamheten.

Huge sponsrar i dag ett stort antal föreningar inom kultur­livet i Huddinge, genom bland annat subventionerade hyror. Detta kommer att ändras i framtiden. Nyligen beslutade dock kultur- och fritidsnämnden att man ska arbeta fram hur kommunen ska klara av att ha kvar Huddinges kulturföreningar. Till det har det tillsatts en tvärpolitisk grupp där både majoriteten och oppositionen ska samarbeta.

– Allt det här har varit en djungel under ganska lång tid. Det ska inte vara godtycke bakom bidragen utan det vi tittar på nu är vilka principer som ska gälla för att få bidrag från kommunen, säger Vibeke Bildt (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I dag är det oklart exakt vad den politiskt blocköverskridande gruppens arbete ska resultera i, men Vibeke Bildt menar att det handlar om att se över vilka föreningar som verkat länge.

– En väldigt viktig aspekt är att se vilka föreningar som har kontinuitet. De som har haft en lång verksamhet bör då fortsätta att ha det. Men jag vill inte föregå diskussionerna ännu, säger hon.

Oppositionen tycker att kommunen reagerar alldeles för sent.

– Det är bra att man ser över det här nu. Men det har hunnit oroa många föreningar väldigt mycket och det har lett till demonstrationer, det här borde ha skett för länge sedan. Det är samtidigt lite kryptiskt, jag vet inte var majoriteten kommer att sätta ner foten i det här, säger oppositionsrådet Emil Högberg (S).

Enligt Vibeke Bildt (FP) väntas arbetet med kulturstödet vara klart senast i april.

ANNONS
ANNONS