Nytt storband jazzar i Åkersberga

Musikkåren i Österåker söker nya musikanter till sitt storband.
Musikkåren i Österåker söker nya musikanter till sitt storband.
Guldåldern var på 1940- och 50-talet, med kända orkestrar som Count Basies, Benny Goodmans och Glenn Millers orkestrar. Nu har storbandsjazzen återuppstått i Åkersberga när Österåkers Musikkår startat ett eget band.

– Vi spelar i den traditionella storbandssättningen vad gäller instrument,
där vi också har ett rätt stort antal arrangemang att välja på, säger Nils Curman, ordförande i Österåkers musikkår.

De flesta kanske mest är bekanta med musikkåren då den brukar spela på 1:a maj eller andra festligheter. Men sedan ett år har kåren en mer otyglad sida: jazz, närmare bestämt klassisk storbandsjazz!

Enligt musikkåren är man nu ett tiotal medlemmar som spelar i storbandet varje måndag, men ett storband ska helst vara fler – gärna uppemot 20 så nu söker man nya bandmedlemmar.

– Det finns plats för fler musikanter, bekräftar Nils Curman.

Repertoaren man spelar är i huvudsak baserad på musik från storbandstidens gyllene år under 1940- och 50-talet, förknippad med namn som Count Basie, Duke Ellington eller Stan Kenton.

– De arrangemang vi väljer är inte heller alltför svåra, tillägger Jan Sandmark, trumpetare, som också är kontaktperson för den som intresserad av att gå med.

Ett klassiskt storband brukar innehålla saxofoner (alt, tenor och baryton), trumpeter, tromboner (tenor och bas), gitarr, piano, kontrabas och trummor.

Några års instrumentvana är önskvärt och självfallet får man spela både i storbandet  och musikkårens blåsorkester om man vill.