ANNONS

Ola gör stympad Hedvig på scenen

Sedan tio år är Ola gift med Anneli. "Jag kommer ändå alltid att se mig som bisexuell."
Sedan tio år är Ola gift med Anneli. "Jag kommer ändå alltid att se mig som bisexuell."
Ola Salo.
Ola Salo.
Ola Salo på scen.
Ola Salo på scen.
Just nu bor Ola Salo på Södermalm. På fredag har musikalen ”Hedwig and the angry inch” med Ola i huvudrollen premiär. Han känner igen sig i Hedwig som är ett mellanting av man och kvinna.
ANNONS

Ola Salo sitter på en trappa på Göta Lejons scen. Han är diskret sminkad och har precis skrubbat sig i duschen efter dagens repetitioner. I rockmusikalen smetas Ola in i något som liknar slem. Kletet som består av vatten och potatismjöl liknar fosterfett och ska symbolisera Hedwigs pånyttfödelse.

Under hela maj månad, när musikalen spelas, bor Ola på Söder.

– Jag passar på att njuta av att vara Södermalmsbo under den här perioden. Stockholm har alltid en plats i mitt hjärta.

Under arbetet med ”Jesus Christ Superstar” (då han var insmetad i blod) bodde han också på Söder.

Tar du med dig familjen hit?

– Min äldsta dotter går på dagis. De är här så mycket det går. I och med att vi varit här mycket har vi våra rutiner i Stockholm och min äldsta dotter har fått kompisar. Hon trivs också här.

Runt halsen hänger ett pärlhalsband som sexåriga Judith gjort. Lillasyster Miriam är sex månader. Döttrarna har Ola med hustrun Anneli Pekula, som är samtalsterapeut.

Familjen har ett hus på landet i Skåne vilket passar Ola som är uppvuxen på en liten ort. Han behöver det lantliga lugnet. Men för att inte bli uttråkad har han också behov av intrycken och det sociala livet i stan.

– Pendelrörelsen är väldigt viktig för min kreativitet.

ANNONS

I den nya musikalen spelar Ola huvudrollen. Hedwig föddes som Hansel i Östberlin. För att kunna gifta sig med en amerikansk soldat i USA genomgår hen en könskorrigering. Operationen misslyckas och Hedwig blir övergiven. Snart har hen startat ett glamrockband och har ett förhållande med den lovande rockartisten Tommy.

Men när Tommy blir stjärna överger han Hedwig, som spelar på syltor i anslutning till hans världsturné för att ge sin version av historien. I musikalen lyckas Hedwig få en spelning på Göta Lejon – samtidigt som Tommy spelar på Medborgarplatsen.

– ”The angry inch” är den arga tum, som blev kvar av Hedwigs könsorgan. 2,5 centimeter illa hopläkt kött, berättar Ola Salo.

Finns det några likheter mellan dig och Hedwig?

– Jag har själv alltid känt mig som ett mellanting mellan man och kvinna, hetero och homo. Inte som en traditionell man själsligt. I tonåren bestämde jag mig för att acceptera och bejaka det.

Ola hade upptäckt manliga förebilder som inte var särskilt manliga, som David Bowie och Thomas Di Leva.

– Plötsligt kände jag att det inte var en brist att vara liten och lite klen. I slutet av tonåren upptäckte jag att androgyniteten hade en emotionell sida också, att jag kunde bli förälskad i båda könen.

Första gången Ola var kär i en man var han 19. Innan dess trodde han att androgyniteteten handlade om identitet.

Hur reagerade dina föräldrar när du kom ut som bisexuell?

– De reagerade med stor respekt och lite osäkerhet. Jag tror inte att de har så mycket erfarenhet av den världen. Sedan fann jag min stora kärlek för 18 år sedan.

Då ville ingen av dem ha ett fast förhållande. Först för tio år sedan blev Ola och hustrun Anneli Pekula ihop. Däremellan hade de upplevt en rad andra kärlekar, men Anneli hade alltid funnits där som någon som var väldigt nära Ola på ett själsligt plan.

– Jag visste bara att hon var en person jag ville ha i mitt liv. Jag är gift med Anneli för att jag älskar henne som person. Jag hade velat ha henne som min livskamrat även om hon var född till man.

Fakta

Vegetarian

Namn: Ola Salo.

Ålder: 39 år.

Familj: Hustrun Anneli Pekula, 45. Döttrarna Judith, 6, Miriam, 6 månader.

Aktuell: Rockmusikalen ”Hedwig and the angry inch” på Göta Lejon. Premiär 6 maj.

Smultronställe i Stockholm: ”Seyhmus vegetariska på Varvsgatan nära Högalidskyrkan. Ett kurdiskt, vegetariskt ekologiskt matkafé av högsta klass. Mängder av rätter, allt är gott, personalen trevlig och miljön ljus och härlig. Rekommenderas vamt. Jag hittade det när jag promenerade i Stockholm. Som vegetarian är jag alltid på jakt efter vegetariska restauranger.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.