Omsorgspersonalen i Solna kan tvingas fimpa

Fimpa! tycker Solna stad
Fimpa! tycker Solna stad
Omvårdnadsförvaltningen vill utreda ett rökförbud på arbetstid för vård- och omsorgsanställda, för att minska risken för passiv rökning.
Ett liknande rökförbud infördes på barn- och utbildningsförvaltningen vid årsskiftet.

Sedan den 1 januari är den lilla rökpausen ett minne blott för de anställda i Solnas skolor och förskolor. Nu vill staden även att Omvårdnadsförvaltningens anställda ska fimpa, och vill utreda saken.

Genom att införa ett rökförbud, eller rökfri arbetstid och rökfri arbetsmiljö som man kallar det, hoppas man kunna minska risken för passiv rökning, i enlighet med tobakslagen.

– Omsorgstagare har svårt att värja sig mot passiv rökning och tobaksrök om de får besök av rökande personal. Personal kommer hem till brukarna och röklukten kan ha fastnat i kläderna. Genom att införa rökfri arbetstid så gör vi en satsning på omsorgstagarnas miljö, säger Samuel Klippfalk (KD), kommunalråd och ordförande i omvårdnadsnämnden i ett pressmeddelande.

Rökförbudet skulle gälla all personal, även vikarier och tillfälligt anställda, under arbetstid och pauser, men inte lunchen då den inte räknas in i arbetstiden och därmed är undantagen.