ANNONS

Nu öppnar ”Clabbes” stora gitarrutställning

Clabbe och gitarrerna Foto: Pressbild/ Ivan Da Silva
Clabbe och gitarrerna Foto: Pressbild/ Ivan Da Silva
DJ:n, gitaristen och tevekändisen Claes af Geijerstam ställer ut sin samling av olika gitarrer på Abba museet.
ANNONS

– Som popstjärna och gitarrist i Ola & Janglers på 60-talet gjorde jag som de flesta; bytte och sålde mina elgitarrer för att köpa nya. En vana som jag snart kom att ångra. Jag började leta upp mina gamla instrument och samtidigt vaknade samlaren i mig, säger Claes af Geijerstam.

Samlandet ledde till att ”Clabbe” nu kan visa upp 40 olika signaturgitarrer, det vill säga exakta kopior av gitarrister som BB King, Jimmy Page, Eric Clapton, Peter Frampton och andra kända lirarares instrument (kvinnorna lyser med sin frånvaro), i en ny utställning.

Har du någon favorit? 

– Alla gitarrer har en historia och den berättelse som ligger närmast om hjärtat är den om Les Paul 1959, gitarren som både Gary Moore och Peter Green (Gitarrist i John Mayalls Bluesbreakers och Fleetwood Mac) hade. Det var tonen från den gitarren som väckte hela bluesgrejen i England under 60-talet och sedan spred sig till att bli en av världens mest eftertraktade gitarrer, säger han.

Spelar du på dem själv? 

– Oh ja. Hela tiden. En gitarr behöver spelas för att leva och jag och mina vänner spelar på gitarrerna hela tiden, testar nya ljud och andra grejer. Det måste man göra.

Vem tror du är publiken för en sån här utställning? 

ANNONS

– Jag tror det kommer gitarrfans som bara måste se de här gitarrerna. Sedan tror jag även att det kommer folk som egentligen ville se Abba-grejerna men som fastnar vid alla de här fantastiska gitarrerna. Sen har vi också en tredje kategori som bara har ögon för Björn, Benny, Annefrid och Agneta och kanske bara ser vår utställning i tre sekunder.

Utställningen öppnar 25 januari och har förutom alla signaturgitarrer även spelet Guitar hero och olika inspelningar av kända gitarrister.

*** Local Caption *** Porträtt af Clabbe af Geijerstam. Fotograferat i och vid Kungshallen vid Kungsgatan.

Arkivbild: Clabbe af Geijerstam.

Fakta

En exakt kopia

En signaturgitarr är en detaljerad replika av en elgitarr som tillhör och förknippas med en rock-, blues- eller poplegend.

Gitarren konstrueras för hand i begränsad upplaga och replikeras för att likna originalslitaget. När gitarren färdigställts provspelas och signeras den av artisten själv och benämns då som ”Aged and signed.

Källa: Abba museum/ Pop House
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.