ANNONS

Nu öppnar nya klätterhallen i Norra Djurgårdsstaden

Mer än ett år försenat öppnar nu Gasverket, stans sjunde klätterhall, i det gamla Mätarhuset i Norra Djurgårdsstaden. Och den kommer ha en restaurang med fulla rättigheter.
ANNONS

Efter många års industriverksamhet i Norra Djurgårdsstaden håller området Gasverket nu på att förvandlas till ett centrum för service, nöje och kultur. För någon vecka sedan slog en ny skola upp dörrarna. Härnäst kommer ett spårvägsmuseum, ett hotell och en konsertarena att öppnas i de vackra tegelbyggnaderna från 1800-talet.

Öppnar efter ett års försening

På lördag öppnar stans nya klättergym Gasverket, i Mätarhuset som fram tills för bara några år sedan tjänade som pumpstation för hela stadens stadsgas. Klätterhallen är mer än ett år försenat, på grund av den komplicerade byggprocessen.

Klättring i Klätterverket – Gasverket i Norra Djurgårdsstaden - Calle Godani och Sandra Ericson

Calle Godani och Sandra Ericson testar nya klätterhalllen.

När vi besöker är det bara dagar kvar till öppningen och det är långt ifrån klart. Lokalen är något av en labyrint med alla sina trappor och gångar.

– Vi borde ha någon form av karta sedan så man hittar, säger Thomas Breding, delägare.

Enorma gasrör

De enorma rören där gasen tidigare flödade löper fortfarande längs väggar och tak och här och var hänger tjocka kedjor.

Ett gammalt kontrollrum, som för tankarna till Tjernobyl, har bevarats och kommer användas som konferensutrymme.

Här är din guide till Stockholms alla klättergym

ANNONS

Gänget bakom Klätterverket har sett till att ta tillvara på industriella detaljer på de mest finurliga sätt: Gamla säkringsskåp har blivit till värdeskåp, reglage har återanvänts som kapphängare och vissa av rören i barnavdelningen får man klänga i.

Stockholms högsta

I den stora hallen är lederna upp till 17 meter, det gör dem högst i Stockholm. De är byggda med en ny form av skivor som låter väggarna få mjukare former.

Klättring i Klätterverket – Gasverket i Norra Djurgårdsstaden - Calle Godani och Sandra Ericson

Calle Godani provar ledklättringsväggen som är 17 meter hög.

Här finns 55 topprep och 10 självsäkrings-apparater, för den som vill klättra rep utan partner. Här finns gott om ledklättring, det vill säga leder där man klättrar med repet från golvet och säkrar sig vartefter.

Klättring i Klätterverket – Gasverket i Norra Djurgårdsstaden - Calle Godani och Sandra Ericson

Sandra Eriksson testar bouldering.

Flera rum med bouldering

Här finns massor av bouldering uppdelat på flera mindre rum, det vill säga klättring på låg höjd över tjockmattor utan rep. Nästan lika mycket som på Klättercentret i Akalla.

I ett av rummen finns en interaktiv klättervägg som styrs med en app.

Klättring i Klätterverket – Gasverket i Norra Djurgårdsstaden - Calle Godani och Sandra Ericson

Gasverket har fyra rum med bouldering.

– Här kan man logga in och välja att man vill klättra en led som någon legendarisk klättrare i USA har gjort och så tänds de grepp man får använda på väggen, säger Thomas Breding.

Restaurang med rättigheter

Och för den som är sugen på något att äta, eller bara vill släcka törsten med en öl efteråt kommer klätterhallen dessutom att bli den första att inhysa en restaurang med rättigheter och kockar från restaurangerna Nytorget 6 och Nybrogatan 38.

Klätterverket öppnar den 28 september och restaurangen ungefär en månad senare.

 

ANNONS