ANNONS

Ordnar släktträff i rutan

”Det är roligt, varmt och känslosamt och utspelar sig inte i en studio utan i det svenska samhället”, säger Anders Lundin om det nya programmet ”Allt för Sverige”.
”Det är roligt, varmt och känslosamt och utspelar sig inte i en studio utan i det svenska samhället”, säger Anders Lundin om det nya programmet ”Allt för Sverige”.
Det blev en paus i tv-rutan efter Allsången. Men nu ser vi Anders Lundin lösa svensk-amerikanska kulturkrockar.

I våras gick hans dröm i uppfyllelse – när han träffade en snöleopard.
ANNONS

Tio amerikaner tävlar om att få äta släktmiddag med sin förlorade svenska släkt i SVT:s nya underhållningsprogram: ”Allt för Sverige”. Programledaren, Anders Lundin föll snabbt för programidén.

– Det är roligt, varmt och känslosamt och utspelar sig inte i en studio utan i det svenska samhället. Jag kände direkt att det här skulle bli jättebra, säger Anders.

De medverkande amerikanerna har alla svenska rötter och en stark längtan till att få reda på sitt ursprung. Gemensamt för gruppen är att samtliga har tappat kontakten med sina svenska rötter.

Att förlora kontakten med sitt förflutna är något Anders själv kan relatera till.

– Min mamma är från Köln men den kulturen fanns inte med under min uppväxt och vi pratade aldrig tyska. I efterhand har jag lärt mig språket men jag har ju till exempel inte Kölndialekt. Och i dag kan jag känna sorg över att jag inte har med mig arvet från Tyskland, berättar han.

”Allt om Sverige” har fått kritik för dess tävlingsuppbyggnad och många undrar varför inte alla deltagare fick träffa sina släktingar. Anders Lundin bemöter dock kritiken.

– Det är ju inte vem som helst som åker till ett främmande land och släktforskar. Så det här är en jättechans att få allt jobb gjort åt en och resan betald. Dessutom får de som åker ut ledtrådar till eget sökande, men med ett avtal om att de inte ska börja leta på egen hand förrän serien sänts klart.

Det var nu ett tag sedan vi såg sist såg Anders Lundin i rutan. Men han har inte gått sysslolös sedan han slutade med ”Allsång på Skansen” förra sommaren.

– Jag har jobbat med R.E.A. på Hamburger börs, vilket jag har gjort i över tio år nu. Och i år tog vi showen till Göteborg.

ANNONS

Saknade du att leda Allsången i somras?

– Precis i början var det konstigt. Man ju längre sommaren gick kändes det skönt att faktiskt inte vara där. I stället fick jag ha semester för första gången i mitt liv. Och den spenderade jag tillsammans med fru och barn i sommarstugan i Värmland.

I våras fick han även chansen att uppfylla en över 30 år gammal dröm – att möta en snöleopard.

– Det är en fantasi jag har haft sedan jag var 20 år och det är egentligen omöjligt att få se dem i det vilda, berättar Anders.

Han har dock under flera år haft mejlkontakt med en svensk som bevakar djuren i Mongoliet med radiosändare. Och i april fick Anders till en resa till Gobiöknen.

– Det är kanske det minst befolkade stället i världen och det kändes som att jag tältade på ett grustag. Men efter ett tag kunde jag se skönheten i platsen.

Och resans klimax, det efterlängtade mötet, blev magiskt:

– Det var becksvart natt och jag var helt ensam i mörkret och sökte av ett område med ficklampa. Och helt plötsligt ser jag den, Katt F6, 20 meter bort, vars ögon reflekteras i ljuset av min ficklampa. Det var bara katten och jag och ja, man kände sig ganska liten. Men det var en helt fantastiskt upplevelse.

Anders resa till Gobiöknen ­ska bli en naturfilm i SVT.

– Jag vet inte riktigt när men förmodligen i vår.

Fakta

Gillar brunsås

Namn: Anders Lundin.

Ålder: 53 år.

Bor: Villa i Enskede. Uppväxt i Farsta.

Familj: Hustru Kerstin och barnen Adrian, 4 år, och Matilda, 2 år.

Tittar på: ”Landet brunsås är väldigt bra.”

Aktuell: Leder programmet ”Allt för Sverige” på SVT. Spelar i showen R.E.A. i Göteborg.