ANNONS

Han är Östermalms egen David Attenborough

Henrik Ekman gör den svenska berättarrösten till Blue Planet 2. Dessutom tog han initiativ till utställningen på Nybroplan.
Henrik Ekman tog initiativ till utställningen vid Nybroplan.
Henrik Ekman ersätter den världskända naturfilmaren Sir David Attenboroughs berättarröst i svenska Blue Planet 2.
Vi fick ett smakprov på vad serien har att bjuda på vid Nybroplan.
ANNONS

Nio iskalla minusgrader till trots stannar förvånansvärt många förbipasserande upp i snöfallet framför skärmarna vid Nybroplan.

Kanske drömmer de sig för några sekunder bort till varmare breddgrader, när de betraktar den nya utställningen Vår blå planet.

Här möter vi flera av havets exotiska invånare; från den japanska kobudai-fisken vars hona kan byta kön, till djuphavsfisken fangtooth som har världens längsta tänder.

Allt genom ett 30-tal fotografier från BBC-serien Blue Planet 2 som hade premiär i SVT i söndags.

Den japanska kobudai-fiskens hona kan byta kön efter några år och ta över sin gamle hanes revir.

Den japanska kobudai-fiskens hona kan byta kön efter några år och ta över sin gamle hanes revir.

Utställning om havet

– Det är en utställning om havets fantastiska rikedom på djur och skönhet, men också om de hot som havet står inför. Det är likadant med serien. Det är ingen miljöserie, men den tar upp sådana frågor, berättar Henrik Ekman, inköpare av natur- och vetenskapsprogram på SVT.

Han har tagit initiativet till utställningen och var även den som köpte in den påkostade serien till SVT för fyra år sedan.

ANNONS

– Då hette den faktiskt Oceans och inte Blue Planet 2, berättar Henrik Ekman.

Vid Nybroplan går det nu att se ett 30-tal fotografier från serien Blue Planet 2 i utställningen Vår blå planet.

Vid Nybroplan går det nu att se ett 30-tal fotografier från serien Blue Planet 2 i utställningen Vår blå planet.

Träffade Attenborough för två år sedan

Han har jobbat med naturfilmer sedan 1980-talet och ersätter nu den världskända naturfilmaren Sir David Attenboroughs berättarröst i den svenska upplagan av serien.

Men det vågade han inte säga när han träffade Attenborough för två år sedan, i samband med att SVT producerade ett hyllningsprogram inför hans 90-årsdag.

– Jag var lite för feg för att säga att jag ersätter honom i Sverige. Det känns väldigt ansvarsfullt. Men jag är väldigt stolt, jag tycker att det är roligt.

Henrik Ekman bearbetar själv manus, efter att originalet har skickats från BBC till SVT och översatts till svenska.

”Jag är väldigt kär i ämnet”

– Jag hittar ofta biologiska grejer som jag vill korrigera. Jag kan också lägga till kopplingar till Sverige. Det är ju en fördel för tittarna, det blir ju mer angeläget.

Hans stora intresse för djur och natur är också en bra förutsättning för själva berättandet.

– En sak jag tror att jag delar med David Attenborough är att vi båda tycker att det är roligt att berätta. Jag känner mig otvungen i det. Sedan är jag väldigt kär i ämnet, det är kul och viktigt. Jag känner mig trygg med att berätta om det.

Bläckfisken och pyjamashajen

Serien är uppdelad i sju avsnitt. Den första delen är ett svep från tropikerna, till polartrakterna. Vi får sedan följa med till djuphav, korallrev, de stora tomma havsvidderna som kallas ”big blue”, områden med stora gröna skogar av sjögräs på havets botten, såväl som olika kuster.

Här ges vi en inblick i livet för varelserna som lever där.

– Varje avsnitt har konstiga saker man inte visste. Jag är lite förtjust i den här japanska fiskhonan som drar sig undan och kommer tillbaka som hane och tar över. Sedan finns det en sjögurka som är rätt rolig, säger Henrik Ekman entusiatiskt.

Han hinner nämna en handfull till havsdjur innan han äntligen kommer på det.

– Min favorit är bläckfisken som är filmad i Sydafrika, det finns en helt fantastisk scen där bläckfisken möter sin fiende, pyjamashajen. Den är min hjälte…

Utställningen Vår blå planet finns att se på Nybroplan en månad framåt.
Serien Blue Planet 2 hade premiär i SVT2 den 4 mars, klockan 19.00, under rubriken Världens natur.

Fakta

Han gör berättarrösten till svenska Blue Planet 2

Namn: Henrik Ekman.

Ålder: 66 år.

Bor: Gärdet, Östermalm.

Gör: Journalist, fotograf och filmare. Jobbar som inköpare av natur- och vetenskapsprogram på SVT sedan 10 år tillbaka. Har en bakgrund som programledare för Vetenskapens värld och SVT:s Aktuellt, som författare till flera naturböcker, producent till två egna filmer och berättarröst i en rad naturprogram.

Aktuell: Som svensk speaker till Blue Planet 2 som hade premiär i SVT2 och SVT Play den 4 mars, klockan 19.00.

ANNONS