ANNONS

Överlevde förintelsen

87-årige Emerich Roth reser runt och föreläser för skolklasser om sina upplevelser och hur viktigt det är att inte glömma 
bort vad som hände under andra världskriget.
87-årige Emerich Roth reser runt och föreläser för skolklasser om sina upplevelser och hur viktigt det är att inte glömma 
bort vad som hände under andra världskriget.
Emerich Roth har överlevt ett av historiens värsta folkmord.

Men hellre än att glömma vad han upplevde väljer han att använda sina erfarenheter för att hjälpa andra.
ANNONS

87-årige Emerich Roth sitter tillbakalutad i en stor beige fåtölj i vardagsrummet hemma i Jakobsberg. Han pratar så gärna och mycket att brickan med kaffe och juice som står på bordet framför honom blir orörd.

För 62 år sedan kom han till Sverige – ett för honom helt okänt land – efter att ha blivit befriad från Theresienstadt, ett av fem koncentrationsläger han satt i under andra världskriget. Han hade blivit svårt lungsjuk under tiden i koncentrationslägren, men överlevt. Hans mor, far, tre yngre systrar samt närmare 40 nära anhöriga kom däremot inte tillbaka.

Mannen som under sin barndom drömde om en framtid som musiker blev i stället socionom, efter att han börjat ett nytt liv till Sverige. Han valde yrket för att han ville hjälpa andra.

– Genom att hjälpa andra kunde jag hjälpa mig själv. Mina egna upplevelser gjorde det lättare för mig att förstå andra som hade det jobbigt och svårt.

När han pensionerades från yrket som socionom började han föreläsa för skolklasser om sina upplevelser. Frågorna om vad han upplevt brukar bli många.

– Vad ska jag säga? Det spelar ingen roll vad jag säger, orden räcker ändå inte till för att beskriva vad jag upplevde.

Men så tar han ett djupt andetag och försöker ändå, med några få korta meningar, att ge en bild av det han upplevde.

– Högen av döda människor bara växte. Vi arbetade i kylan utan handskar under en hel vinter, totalt avtrubbade. Jag kommer aldrig att förstå hur jag kunde överleva.

Om upplevelserna i koncentrationslägren drömmer han fortfarande mardrömmar – om döda kroppar, med uppspärrade ögon och förvridna ansiktsuttryck. I drömmarna känner han sig ofta jagad av en varelse som saknar ansikte, men som snabbt närmar sig honom bakifrån.

ANNONS

– Jag vaknar av att jag skriker och sparkar omkring mig. Min fru Kerstin brukar lägga kuddar på golvet för att jag inte ska falla ur och slå mig, berättar Emerich.

Men hellre än att prata om vad han har upplevt talar han om hur världen kan dra lärdom av det som hände. Själv har han lärt sig att hat bara föder mera hat. Trots det händer det att han knyter näven hårt i några sekunder när han ser filmer, bilder eller hör historier om nazisternas handlingar under andra världskriget.

Emerich Roth håller på att förbereda sin pensionering – ja, han jobbar nästan mer nu än innan han fyllde 65. Ingen kan ärva hans upplevelser, men han vill försäkra sig om att eftervärlden vet vad som hände och att de gör vad de kan för att förhindra att det händer igen.

Av alla de tusentals brev han fått av ungdomar genom åren, och som han sparat varenda ett utav, har han valt ut 140 stycken som ska sättas ihop till en bok. Han ska också se till att det skapas ett lärarhandledningshäfte och filmer som man kan använda i skolundervisningen den dagen då inga överlevare finns kvar.

– Vi har en hel armé med positiva ungdomar som brinner av iver för att engagera sig för rättvisans skull. Bästa sättet att motverka det onda är att lyfta fram det goda.

Fakta

Grundat fond för att motverka främlingsfientlighet

Namn: Emerich Roth.

Ålder: 87 år.

Bor: I Jakobsberg.

Familj: Fru, son, två barnbarn samt en syster med familj.

Engagemang: Grundade 1994 Emerichfonden, vars syfte är att uppmuntra ungdomar till aktiviteter som motverkar våld och främlingsfientlighet. Han har också startat Exit – ett projekt som hjälper ungdomar att lämna olika destruktiva gäng.

Böcker: Emerich Roth har gett ut böckerna ”Emerich är mitt namn” och ”Varför just han?”

Prisad: I november 2011 till-delades Emerich Roth Kunskapspriset, som belönar inspirerande kunskapsspridning.