ANNONS

Paraboler ska sätta färg på Fittja

Isabel Löfgren tycker inte att de likformiga husen i Fittja gör den mångkulturella befolkningen rättvisa.

Nu söker hon folk som vill vara med och sätta färg på orten.
ANNONS

Konstnären och forskaren Isabel Löfgren flyttade till Sverige förra året efter att ha bott hela livet utomlands. Hennes pappa är från Sverige och mamma från Brasilien.

Fittja besökte hon första gången för drygt ett år sedan.

– Först blev jag ganska påverkad av arkitekturen och tyckte att betongen kändes hård. Jag såg att parabolerna hängde från nästan varje balkong och visste att Fittjaborna har rötter i nästan hela världen. Men det var inte något jag kunde se. Jag såg bara betongen – och parabolerna.

Det vill hon ändra på nu när hon söker deltagare till projektet ”Satellitstaden” som ska få Fittja att slå ut i blom i vår. Den som vill vara med i projektet får ett specialsytt överdrag till sin parabol gratis.

Samtidigt vill Isabel göra en 15 minuter lång intervju med alla deltagare, som bland annat får berätta varför de valde den färg de gjorde.

Projektet startade i höstas men kommer förhoppningsvis att ta fart på allvar i år. Målet är minst 50 deltagare.

– En grekisk familj valde blå eftersom färgen påminde om havet i Grekland. Dessutom finns den blåa färgen i flaggan, säger Isabel.

De som deltar ska också skicka ett meddelande ut i rymden genom sin parabol. Det gör man genom Satellitstadens framtida interaktiva hemsida. Där ska nyfikna kunna peka med musen på parabolerna och se meddelandet.

Trots att parabolerna oftast är grå och rätt fula vet Isabel Löfgren hur mycket de betyder.

ANNONS

– De blir som livlinor till hemlandet. Ett sätt att få uppleva lite hemmakänsla – den gamla kulturen och språket, säger hon.

Fakta

Färgglad parabol

Klockan 18 på torsdag berättar Isabel om projektet på Mångkulturellt centrum.

Hon berättar även om parabolernas betydelse i vardagslivet och hur de påverkar de boendes tillhörighet till sitt hemland, Sverige och världen.