ANNONS

Pedrams söta bubbla är en tidsmaskin utan backspeglar

Föraren Pedram Alinazar med kompisen Björn Nyström och flickvännen Ida Olofsson, veteranbilen volkswagen på macken i Täby. Från Vallentuna.
Pedram Alinazar, Björn Nyström och Ida Olofsson rullar mot Mel´s Garage, som har glassbar och fik och på onsdagar ordnar bilträffar.
En liten rullande chokladpralin. Så ser folkvagnsbubbla ut där den står parkerad på macken i Täby.
– Texas brown heter volkswagenfärgen, berättar bilägaren Pedram Alinazar stolt.
ANNONS

 

Pedram Alinazars volkswagenbubbla på macken i Täby.

Pedrams lilla bubbla är en riktig ögonmagnet som får folk att beundrande samlas runt för att njuta av detaljer och linjer.

Denen lilla bruna bubblan får flera nyfikna att stanna till och njuta av kromade navkapslar och mjuka linjer.

När Pedram Alinazar kommer ut med cola och varmkorv in näven är den lilla bilen omringad av beundrare. Han tar sig gärna tid att berätta om sin ögonsten.

Lackad i mjukt chokladbrunt

Han förklarar att bilen är ett ”hopbygge” med delar från 50- och 60-talet. Den chokladbruna färgen, som väcker så mycket förundran, är inte originallacken.

– Den var svart och gul tidigare.

Han är från Brottby Vallentuna.

Vallentunabon Pedram Alinazars volkswagenbubbla på macken i Täby.

Ovanlig bakruta väcker frågor

En bilkunnig äldre man som stannat upp vid bilen konstaterar att den tvådelade bakrutan fanns på volkswagen-modeller byggda före 1958.

ANNONS

– Det här kallas splitt och sedan kom ovalen och därefter större bakrutor, förklarar Pedram, som plockat in en bakruta från 1953.

Pedram Alinazar viker in sig i den lilla bilens konstläderklädda framsäte för att demonstrera den imponerande (och nästan futuristiska) funktionen som kan höja och sänka bilen med ett enkelt handgrepp.

– Den är byggd med luftfjädring så att man kan sänka ner bilen så den blir ännu lägre.

Bilen ger ifrån sig ett pysande ljud

Ett pysande ljud hörs och sedan sjunker hela bilen ner tills den nästan slickar asfalten.

Och ljudet när Pedram startar motorn kan få vilken nostalgiker som helst att gå i spinn. Fylligt och mjukt, kanske ger en liten fingervisning.

– Motorn har jag renoverat själv. Det gjorde jag i vintras.

Pedram Alinazars volkswagenbubbla på macken i Täby.

Pedram Alinazar demonstrerar bilens blinkers – en röd ”flärp” som åker ut!

”Motorn har jag renoverat själv. Det gjorde jag i vintras.”

Pedram Alinazar, veteranbilsägare

I dagsläget har bilen inga backspeglar, men det tänker Pedram komplettera med framöver. Han måste också renovera en del osynliga rostskador och någon liten skada i lacken, säger han.

Personalen på macken i Täby konstaterar att Pedram Alinazars bubbla brukar svänga förbi för soppa-påfyllning ibland. Hemmagaraget ligger däremot i Brottby i Vallentuna.

Pedram Alinazars volkswagenbubbla på macken i Täby.

De kromade detaljer och mjuka linjerna väcker nostalgiska känslor hos många.

De åker gärna på bilträffar

Pedram Alinazar åker på bilträffar eller som i dag när han och vännerna bara ska ut och glida. Han sätter sig vid ratten, kompisen Björn Nyström, Åkersbergabo, i det lilla sätet bredvid och flickvännen Ida Olofsson vant kilar in sig i det blygsamma baksätet som hon delar med en röd tygmaskot.

– Vi ska åka till Enköping. Där finns ett ställe, Mel´s Garage, som har amerikanare och andra klassiska bilar. Vi tänkte åka dit och fika.

Pedram Alinazars volkswagenbubbla på macken i Täby.

Pedrams bubbla har en sparsmakad instrumentpanel minst sagt. Han berättar att inredningen är renoverad. I taket sitter ett Burberry-rutigt tyg och sätena är i konstläder, som klistrar sig nostalgiskt mot shortsklädda lår en solig sommardag.

”Roligt att glida runt”

Det visar sig vara flickvännen Idas moster som driver Mel´s, som både säljer klassiska bilar och har glassbar och fik och varje onsdag arrangerar Cars and Coffee-träffen.

Även Ida och kompisen Björn, som föresten också har en bubbla, är intresserade av veteranbilar.

– Jag är inte bra på att meka, men det är roligt att glida runt, säger Ida Olofsson innan ekipaget rullar ut från bensinmacken i Täby.