ANNONS

En annan bild av Afghanistan

Afghanskak män som arbetar på fältet.
Afghanskak män som arbetar på fältet.
På torsdag öppnar fotoutställningen "People that matters", ett debattinlägg om ett Afghanistan långt ifrån det krigshärjade landet som oftast visas i medier.
ANNONS

För omkring två år sedan började bland andra frilansfotografen Lisa Brunzell att utbilda 20 unga afghanska kvinnor i Mazaar-e Sherif i fotografi och bildbehandling.

De flesta kvinnorna hade innan utbildningen började aldrig hållit i en kamera. Men Lisa gav dem ett uppdrag. Med kameran som verktyg skulle de fotografera människor i deras närhet.

– Resultatet blev långt över förväntan, såväl vad gäller intryck som kvalitet, säger Lisa Brunzell.

Utställningen har tidigare visats på Kabuls universitet i Afghanistan. Nu kommer den till Huddinge.

När Patrick Lundström, verksamhetsledare för Arbetarnas bildningsförbund i Huddinge, fick nys om utställningen tvekade han inte en sekund att beställa den.

– Det är en utställning som känns i hjärtat. En nyanserad bild bortom den vi får av medier. Det är lätt att glömma bort att även om det är ett krigshärjat land finns det en vardag, säger Patrick Lundström.

År 2001 inledde USA attacken mot talibanerna i Afghanistan. Kriget blev inledningsvis en framgång, talibanerna drevs bort från makten. I dag är talibanerna tillbaka och landet har drabbats av flera terrordåd med skadade och dödade.

– Det är klart att livet för många afghaner präglas av krig och våld. Men utställningen bevisar att det även finns medmänsklighet och solidaritet. För oss har det varit oerhört viktigt att det perspektivet också ska komma fram, säger Lisa Brunzell.

Utställningen består av ett 20-tal bilder som visar en unik bild av Afghanistan sett med unga kvinnors ögon.

ANNONS

En av fotograferna, Mohsin Zai Ayoubi, har porträtterat unga kvinnor som har kommit tillbaka till Afghanistan för att arbeta efter att ha befunnit sig i exil i Iran och Pakistan i många år.

Fakta

People that matters

Fotoutställningen ”People that matters” är framtagen av Svenska Afghanistanskommittén tillsammans med organisationen Tolo Cultural Service Association.

Projektet bestod av tjugo kvinnor i åldrarna mellan 13 och 32 år från Mazaar-e Sharif i norra Afghanistan. Under ett halvår arbetade de med projektet.

Utställningen visas i Blå salen till och med 28 oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.