Perfektion på Östermalms nya älskling

Musslor i mandelmjölk.
Musslor i mandelmjölk.
Potatiskräm med tryffel.
Potatiskräm med tryffel.
Snacks – ostron, ostboll, krabba.
Snacks – ostron, ostboll, krabba.
Personalen är vänlig och proffsig. Här vid restaurangens delade bord.
Personalen är vänlig och proffsig. Här vid restaurangens delade bord.
Smakproffsen på Adam & Albin imponerar på Gourmé och Gourmand. Från blodig rentjur till minsta lilla sojamaräng – det mesta är perfekt tillagat. Och trivselfaktorn är hög på Östermalms nya älskling.

Det är lätt att trivas på Adam & Albin. Leende personal tar hand om kappor och förser med väntedrinkar när det anländs lite för tidigt.

Mitt i veckan är lokalen knökfull, gästerna en skön mix av kompisgäng, äldre par och businessboys som lättat på slipsarna.

– Vi börjar med ett antal snacks, sedan följer fyra serveringar där ni har två till tre alternativ att välja mellan, förklarar servitören för Gourmé och Gourmand.
De dyker snart ned i skålar med ljum auberginekräm med miso och brynt smör. Lent och sött.

En triss i ess följer – gurkslush på riven krabba, majsbröd med varm camembert och karamelliserat ostron med soja och ingefära.

Gourmé fortsätter med spagettitunt skuren bläckfisk och gravad tomat. En lekfull presentation men inget sjabblas bort, tvärtom. Smakerna är i perfekt balans, pepparrot och koriander framträder milt utan att stjäla showen.

Löjrom eller tryffel? Ett angenämt val att göra till nästa rätt som är potatiskräm.
– Det här fyller hela höstens tryffelkvot, säger Gourmand och börjar skeda i sig tryffelfesten.

En hög av fransk sommartryffel ovanpå och en gömma av tasmansk vintertryffel i potatisen är smakrik lyx.

Kraftigt och välsmakande är också en av få kötträtter, rentjur med fänkålskräm och kålchips. Köttet har hårdstekt yta och är ljuvligt rubinrött uppskuret.
Hur lyckas köket då med mer försynta komponenter? Jo tack, strålande. Mild mandelmjölk och späd zuccini smakar djupt och härligt till kammusslorna i näst sista serveringen.
Vissa rätter når inte toppklass, som det klistrigt syrliga riset till svamprätten och mindre intressant mozzarella med persika.

Men plussen är desto fler. Personalen är vänlig och proffsig, trivselfaktorn hög och sällan innehåller en middag ett sådant spektrum av smaker.

Isig bergamottsorbet med grönt te och färska hallon och en härligt seg sojamaräng är en fin final på en kväll gärna tas i repris.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.

Fakta

Adam & Albin – så tyckte vi

Betyg: Gourmé: 4, Gourmand: 5.
Adress: Rådmansgatan 16.
Kök: Svenskt/asiatiskt.
Miljö: Stilrent mys i grått och marmor.
Vegetariskt: Ja.
Pris: Meny om fyra serveringar och snacks 795 kronor.