Nu är det svampchans i Sollentuna

Svampkonsulenten Karita Thomé fyllde snabbt en korg med matsvamp.
Svampkonsulenten Karita Thomé fyllde snabbt en korg med matsvamp.
Efter en torr sommar med alldeles för lite regn lyser skogens guld med sin frånvaro. Men än finns chans för Sollentunaborna att fylla svampkorgen. Följ med Mitt i och experterna.

Den som vill ge sig ut och leta svamp i Sollentuna kan glädjas åt att det växer gott om svamp i alla kommunens naturreservat. Men att fylla korgen med skogens guld är ändå inte en dans på rosor.

– Det enda som begränsar svampplockningen är att det är mycket folk ute och plockar. Man får gå djupt in i skogarna för att hitta svamp, säger naturvårdaren Kristoffer Ruist på Sollentuna kommun.

Både sommarkantareller och trattkantareller brukar det finnas gott om men det är lite mer knapert med kremlor och riskor. Men just i år har torkan lämnat mycket att drömma om för svampälskaren.

Om regnet vill

– Men kommer regnet nu kommer kantarellerna vakna till ordentligt. Så länge det inte blir för kallt kan sommarkantarellerna ta sig, ett år har plockat sommarkantareller vid Lucia, säger Kristoffer Ruist.

Den senare varianten, trattkantarell är inte lika frostkänslig och kan egentligen plockas frusen och läggas direkt i frysen. Nu hänger det bara på vädret. Om regnet vill kan svamparna ta fart.

Vill man vara säker på att hitta svamp ska man söka sig till de södra delarna av Stockholm, tycker svampkonsulenten Karita Thomé.

– Södertörn har alltid haft mycket gammelskog som aldrig avverkats. Hemfosa i södra Haninge och Tyresta nationalpark är två bra områden. På Väddö finns också mycket svamp. I norrort skulle jag tipsa om Kårsta i Vallentuna, säger Karita Thomé.

Kantarellställen avslöjar man aldrig

Hon har bjudit med Mitt i på en privat svampexkursion i Rudans friluftsområde i Haninge. En plats hon en gång om året tar med svampentusiaster på.

– Men själv hittar jag mycket svamp mellan Tyresta nationalpark och Dalarövägen, nära mitt hem.

Du avslöjar dina svampställen alltså?

– Sina kantarellställen avslöjar man aldrig, men visst kan man säga att man sett Karljohanssvamp när man varit ute och plockat.

Ont om svamp på senare år

En hel korg med ett tiotal olika matsvampar fyllde hon på en timme kvällen innan.

– I går var jag nöjd. Man har utvecklat sitt svampsinne genom åren. Har du små barn eller barnbarn i familjen eller bland vänner, fråga om de vill följa med. Små barn hittar svamp fantastiskt bra, säger Karita Thomé.

Den här dagen går det inte riktigt lika bra. Och de tre senaste åren har det faktiskt varit rätt blygsamt med svamp i Storstockholm. Karita Thomé följer väderprognoserna noggrant just nu.

– Hittills har det varit väldigt torrt och blåsigt längs kusten. Vackra, varma somrar brukar innebära dåliga svampsäsonger. Nu behöver vi regn i massor. Får vi det och lite kyla de närmaste veckorna, då kan det hända grejer härute.

Fakta

Här kan du hitta svamp

I kommunens skogsområden finns gott om sommarkantareller, trattkantareller och soppar.

  • Tegelehagens naturreservat: här finns det gott om trumpetsvampar och bleka kantareller som föredrar lövskog.
  • Silverdal: här kan du hitta blomkålssvamp som trivs bra i tallhedsmarker.
  • Järvafältet, vid Översjön: Här hittar du blomkålssvamp, kantareller, trattkantareller och sopp.
  • Rösjöskogen är populärt, ofta är svamparna redan plockade. Gå en vardag sent i veckan, så hinner svampen växa till sig efter att den plockats helgen innan.

Bra svampskogar i närheten

Upplands Väsby:

  • Smedbyskogen: Här kan du hitta Karl-Johan och andra matsvampar.
  • Runbyskogen: Här finns gott om svamp och fina promenadstigar hela vägen upp till Runsa.
  • Törnskogens naturreservat: Här finns det gott om matsvampar.

Järfälla:

  • I Görväln tar svampen slut snabbare eftersom många rör sig i skogarna.
  • I Ängsjö brukar det inte vara lika ­utplockat.
Fakta

5 bra tips för nybörjare

1. Sopp är en bra nybörjarsvamp eftersom det inte finns någon giftig variant, bara oätliga, på svenskt fastland. Se dock upp för djävulssopp på Öland och Gotland. Du känner igen en sopp på rören under svampens hatt.

2. Tänk bortom gula kantareller, den letar de flesta  efter. Trattkantareller och trumpetsvampar är lätta att känna igen och liksom gula kantareller goda matsvampar.

3. Ha alltid en färsk utgåva av din bästa svampguide med dig. En del svampar som förr sågs som matsvamp betraktas idag som giftiga. Vill du inte bära med dig en bok finns appen Svampguiden där man snabbt kan ta reda på vad för svamp man hittat.

4. Karl Johan kommer snabbt upp efter lite regn men förväxlas lätt med gallsopp. Gall­soppen är inte giftig men smakar mycket bittert.

5. Vatten sjunker så leta sänkor! Låga skogspartier, sänkor och kärr ger hopp för svampplockaren även i torra tider.

Fakta

6 saker du inte visste om svamp

…världens snabbaste organism är en svamp. Vissa svamporganismer kan, från att vara stilla, skjuta iväg sporer med en hastighet på 25 meter per sekund.

i romarriket talade man om svamp som ”gudarnas mat” då de ansågs göra en odödlig.

…det kan vara farligt att äta för mycket champinjoner då de innehåller cancerogena ämnen.

…över 70 arter av svamp kan lysa i mörkret och användes förr i tiden som ljuskällor.

några av de äldsta svampkolonierna som människan känner till är älvringar, svampar som växer i en ring. De som växer runt stensättningen i Stonehenge i England är så stora att de syns från ett flygplan.

…vildplockad svamp är en källa till vitamin D, vilket är unikt bland vegetabiliska livsmedel. Kantareller, trattkantareller och Karl Johan­svamp innehåller mer D-vitamin än många fiskarter.

Källa: BBC, Livsmedels­verket, Ny teknik