ANNONS

Poesi hetare än någonsin i förorten

Poeter
Simon Matiwos, Mona Monasar, Liban Abdule och Amanda Delgado Glad sprider poesi.
När tävlingen Ortens bästa poet avgjordes i Rinkeby i höstas påminde stämningen om en fotbollsmatch.
Nu ska Förenade förorter utöka tävlingen till fler städer.
En annan aktör - Revolution Poetry strävar efter att komma in i ännu fler rum – och inte bara i förorterna.
ANNONS

Nästan 3000 personer var med när Ortens bästa poet korades i Rinkeby i november. Sedan dess har poesievent avlöst varandra.

– Engagemanget har alltid funnits, nu finns även plattformerna, säger Simon Matiwos, poet och numera operativ inom Förenade förorter.

Förenade förorter, som har funnits i lite mer än två år, har som mål att bland annat samla erfarenheter och ett eget narrativ för förorten.

I 2015 års SM i poetry slam vann organisationens lag tävlingen, både i lagklassen och i den individuella klassen.

Med anledning av det stora intresset bestämde de sig därför för att anordna sitt eget SM förra året.

– I år hoppas vi på att kunna utöka tävlingen till fler städer. Poesi är ett bra verktyg för att göra röster hörda och att organisera unga i förorten, säger Simon Matiwos.
Redan 2009 startade tre spoken word-poeter Revolution Poetry i en lokal i Husby, för att skapa en scen för röster från Stockholms förorter.

I dag är Revolution Poetry en stark röst att räkna med och är en av landets största scener för spoken word. Förutom att arrangera olika spoken words-event håller de även i workshops och skrivarcirklar för unga.

En av grundarna, Nachla Vargas Alaeb, har tidigare i en intervju för Mitt i sagt att Revolution Poetry inte bara handlar om att ta plats på de stora kulturscenerna, utan att det handlar om en rasistisk och postkolonial struktur som måste brytas ner:

– Då pratar vi inte bara om Revolution Poetry utan om att personer från förorten som är ickevita ska få jobb på institutioner, produktionsbolag, teatrar, mediehus osv.

Nawroz Zakholy från Järva är kommunikatör för Revolution Poetry. Mitt i träffade henne första gången hösten 2014 när hon gick en skrivarcirkel för poesi som Nachla höll i på Tensta bibliotek. Nu uppträder hon inte lika mycket själv längre, utan skriver mer för sig själv. Fokus ligger på kommunikatörsrollen.

– Revolution Poetry strävar fortfarande efter att komma in i ännu fler rum. Inte för att få synas en gång utan för att stanna.

Hon säger att de definitivt märker av att intresset för poesi och spoken word ökar bland ungdomar.

– Poesi är inte längre något som förknippas med nördighet eller gamla män som de läst om i skolan utan folk är stolta över att de skriver poesi.