ANNONS

Pojkbok ska öka läslusten

Nina Frid och Camilla Batal vill ge mer läslust till pojkar och män.
Nina Frid och Camilla Batal vill ge mer läslust till pojkar och män.
Vi är många som är eniga: läsning kan vidga världen.

Nu ska biblioteken rikta sig mot män och pojkar – och öka deras läslust.
ANNONS

En bok är inte bara papper i en pärm. Jag var nio år när jag på riktigt upptäckte böckernas magiska förmåga: jag sträckläste Onkel Toms stuga, och efteråt forsade tårarna. En bok är inte bara papper, utan kan rymma en hel värld.

Den världen vill nu utvecklingsledaren Nina Frid vid Huddinge bibliotek att pojkar och män ska få ta större del av.

– Vi har lokal statistik som visar att kvinnor och flickor lånar mer än vad pojkar och män gör. Men biblioteken är relevanta även för män.

Att pojkar och män läser så lite tror hon beror på flera saker. Kvinnor är de som läser godnattsaga, de läser på dagis och biblioteken bebos främst av kvinnor.

– Böcker ska vara en självklar del av livet. Det är som träning, och måste upprätthållas, säger Nina Frid.

För henne är läsning mer än bara en bok; ordförrådet växer, världen växer och förståelsen för hur det är att vara människa växer.

Projektet som nu ska starta sker i samarbete med idrottsklubbarna i Huddinge. Bokväskor – med böcker att låna – ska hängas i omklädningsrummen, så att böcker blir lättillgängliga för barn och ungdomar. Dessutom ska ungdomars olika förebilder bli inbjudna till biblioteken för att berätta om sin relation till böcker.

Allt är ännu inte spikat, men en viktig del är klar: Projektet ska mynna ut i en bok.

– Vi får ofta höra att vi inte har litteratur för pojkar. Så då ska de få vara med att skapa en bok, säger Nina Frid.

ANNONS

Bokprojektet görs i samarbete med Centrum för lättläst, som bland annat producerar böcker för unga och gamla som har lässvårigheter eller är otränade läsare.

– De unga ska prata om vad de vill ha – sedan har vi en författare som skriver boken, säger Camilla Batal vid Centrum för lättläst.

Tanken är att ungdomarna ska få vara med i hela processen, från idé till bok. Så att inte boken blir till ”ett dammigt objekt, utan ett levande projekt”, säger hon.

Det blir första gången som Centrum för lättläst arbetar tillsammans med ungdomar för att ta fram en bok.

– Det känns spännande att se vad de kommer med för idéer och vad de vill ha för bok. Och förhoppningen är ju att de ska vilja läsa mer.

Onkel Toms stuga boken fick mig att vilja läsa mer. För en bok är en värld. Och vem vill inte se mer av världen?

ANNONS