ANNONS

Polis debuterar med mord på Norr Mälarstrand

Anna Tells debutroman utspelar sig i både Kabul och på Kungsholmen.
Anna Tells debutroman utspelar sig i både Kabul och på Kungsholmen.
Nu debuterar Anna Tell, kriminalkommissarie från Kungsholmen, med romanen Fyra dagar i Kabul.
Det är en rafflande historia där ett mord vid Mälarpaviljongen spelar en avgörande roll.
– Jag har grävt där jag står, säger hon.
ANNONS

Amanda Lund, huvudperson i boken, får ett komplext ärende på sitt bord. En homosexuell man hittas död efter ett besök på Mälarpaviljongen samtidigt som två svenska diplomater kidnappas i Kabul. Ett afghanskt statsbesök komplicerar situationen och ökar nervositeten i de politiska korridorerna.

Det är en rafflande spänningsroman i högt tempo som Anna Tell debuterar med.

– När jag var i Afghanistan 2008 tänkte jag att om jag någon gång skriver en bok ska den utspela sig här. Landet har haft en särskild dragningskraft på mig, säger Anna Tell när vi stämmer träff på Wilmers kaffebar på Bergsgatan.

Känner själv till miljöerna

I Afghanistan arbetade Anna Tell för försvarsmakten som en del av den militära utlandsstyrkan. Hennes jobb var att bearbeta och analysera information samt samverka med lokalbefolkning och andra länders militära representation i landet.

– Jag var mest i Kabul men spenderade också mycket tid i norra Afghanistan. Det är ett land med en spännande historia och stora utmaningar.

I boken skildras miljöerna på ISAF:s huvudkontor i Kabul, det femstjärniga hotellet Serena som är diplomaternas favorit, men också den fattiga landsbygden.

– Jag kan kontexten och miljöerna och har varit på i princip alla platser som är med i boken.

Precis som huvudpersonen i boken bor Anna Tell på Kungsholmen. Foto: Pekka Pääkkö

Inte ny Salander

Det finns också likheter mellan Anna Tell och Amanda Lund som i boken är förhandlare i Nationella insatsstyrkan. Inte bara i att båda bor på Kungsholmen och har erfarenhet från Afghanistan.

ANNONS

– Jag har precis som Amanda haft jobb där jag bidragit till att göra samhället lite bättre.

Hon tycker att Amanda Lund skiljer sig från andra kvinnliga karaktärer i film och litteratur.

– Amanda är ingen adrenalinjunkie även om hon har viss riskaptit och gillar sina äventyr precis som jag gillat de äventyr jag varit med om. Hon är en helt normal person. Det finns inga inslag av någon diagnos eller andra problem. Hon är ingen Salander eller Carrie i Homeland.

Resultat av ett långt arbete

Fyra dagar i Kabul är resultatet av flera års arbete. Redan 2009 började Anna Tell på ett manus som aldrig gavs ut. Men istället för att ge upp tog hon till sig av lektörernas åsikter och förädlade historien till vad som blev Fyra dagar i Kabul.

– Nu skördar jag frukterna. När jag fick hem boken var det en fantastisk känsla, säger hon.

Några fler äventyrliga uppdrag utomlands lär det inte bli de närmaste åren.

– Nu har jag två barn och tänker helt annorlunda än tidigare. Jag är lite som en hökmamma som inte vill att det ska hända dem något.

Däremot kommer Amanda Lund att skickas ut på nya uppdrag. Minst två böcker till är planerade.

– I bok två som är påbörjad är hon på Balkan. Hon är en tacksam karaktär att jobba vidare med, säger Anna Tell.


Insatsen jag aldrig glömmer:

”Vi hade uppgifter om att två kurirer skulle komma från Thailand med några kilo heroin som skulle lämnas i en lägenhet på Södermalm. Det var fredag eftermiddag och jag och en kollega åkte ut för att reka vilken lägenhet det kunde vara. Plötsligt kommer en person ut från huset som liknande den person som vi hade på ett tio å gammalt foto. Vi följde efter honom till Kristinebergs hotell där det kommer ut två asiater med portfölj i handen. Vi följde efter dem och grep dem. Sådana jobb har man inte så ofta”

Fakta

Bor på Kungsholmen

Bor: På Kungsholmen tillsammans med man och två barn.

Gör: Poliskommissarie i Stockholm

Bakgrund: Statsvetare och polis som också har arbetat för försvarsmakten på Balkan och i Afghanistan.

Aktuell: Författardebuterar med Fyra dagar i Kabul som ges ut den 13 juni på Wahlström & Widstrand. Boken är redan såld till Tyskland, Polen och Estland.