Min lokala hjälte

Uggla populärast någonsin på Svensktoppen

Ugglas "Jag och min far" är populärast någonsin på Svensktoppen.
Ugglas "Jag och min far" är populärast någonsin på Svensktoppen.
Danderydsbon Magnus Ugglas “Jag och min far” är Svensktoppens populäraste låt sedan starten 1962.
Det har en statistiskt utvald jury kommit fram till i en omröstning om Svensktoppens låtklassiker.

Det var jämnt mellan Magnus Ugglas “Jag och min far” och Mando Diaos “Strövtåg i hembygden” in i det sista, men till slut var det ändå Magnus Uggla som kammade hem förstaplatsen i Svensktoppens guldlista 2016.

– Den här omröstningen är lika stor att vinna för en artist som det måste vara för en idrottsman att erhålla Jerringpriset. Men det måste blivit något fel. Nån måste ha hackat Svensktoppen, säger vinnaren Magnus Uggla, i ett pressmeddelande.

Låg på Svensktoppen i 161 veckor

Vinnarlåten “Jag och min far” skrevs av Olle Ljungström, vars bortgång i maj förra året skapade stor sorg i musiksverige. I det populära TV4-programmet ”Så mycket bättre” år 2012 arbetade Magnus Uggla om låten till en egen version – som verkligen gick hem hos tittarna. Efter att programmet sänts gick låten rakt in på Svensktoppen, och klättrade snabbt upp till förstaplatsen. Den låg sedan kvar på listan i 161 veckor. ”Jag och min far” plockades bort vid en regeländring i januari förra året – då maxtiden på listan blev ett år.

– Med låten ”Jag och min far” visade Magnus Uggla upp en ny och allvarligare sida som publiken tog till sig. Han är en av våra mest folkkära artister nu, det tror jag också spelat in. Magnus har blivit folkkär utan att tappa sin udd, en ganska unik kombination, säger programledaren Carolina Norén i ett pressmeddelande.

Två låtar i topp

En annan artist som var populär bland lyssnarna var Helen Sjöholm, som har två låtar med på guldlistan.  När det kommer till kompositörer är det Benny Andersson och Björn Ulvaeus som har flest låtar i toppen.

Fakta

Svensktoppens guldlista 2016 tio-i-topp 

1.     Magnus Uggla “Jag och min far”

2.     Mando Diao “Strövtåg i hembygden”

3.     Helen Sjöholm “Gabriellas sång”

4.  Lars Winnerbäck med Miss Li “Om du lämnade mig nu”

5.  Miriam Bryant “Ett sista glas”

6.  Peter Jöback “ Guldet blev till sand”

7.  Björn Skifs “Håll mitt hjärta”

8.  BAO med Helen Sjöholm “Du är min man”

9.  Avicii “Hey brother”

10.  Takida “Curly Sue”