Prinsens hemliga besök på Bällstaberg

Prins Daniel vill inspirera barn till lek och rörelse.
Prins Daniel vill inspirera barn till lek och rörelse.
I fredags fick eleverna på Bällstabergsskolan finbesök. Prins Daniel kom och var med på idrottslektion och rast.
Allt var hemligt innan prinsen dök upp.

Det var skolans idrottslärare Kerstin Nilsson, förstelärare och lektor i idrott och hälsa som tog emot besöket. Enligt henne hade hovet blivit tipsad om skolans och hennes arbete med rörelse och motion hos barn. Ett ämne som intresserar Prins Daniel.

– Det var ett långt besök. Han var väldigt ödmjuk, kunnig i ämnet och intresserad. Han hade också lätt att möta barnen, säger Kerstin Nilsson.

Hon var mycket försiktig med information om prinsbesöket. Varken media eller hela skolan var informerad.

– Vi ville att det skulle vara så lugnt som möjligt. Men jag såg till att flaggan var hissad på morgonen, säger Kerstin Nilsson

– Vi tyckte att det var jättekul, säger skolans rektor Marie-Louise Yllner Geuken, rektor om besöket som överraskade henne, såväl som barnen.

Prins Daniel var med på en idrottslektion i en fjärdeklass, han deltog i en glospromenad men engelska glosor samt lekte med barnen på rasten.

 

Besöket kan ses som en aktivitet inom GEN-PEP, Generation Pep,  en icke vinstdrivande organisation Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria är initiativtagare till. Organisationen jobbar för kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa.

Konditionen är försämrad, rörelseschemat är inskränkt jämfört med 20, 30 år sedan

Att få barn att röra på sig mer ligger även Bällstabergsskolans rektor varmt om hjärtat. Hon har tidigare arbetat som idrottslärare.

– Vi ser en katastrofal försämring gällande rörelse hos barn. Konditionen är försämrad, rörelseschemat är inskränkt jämfört med 20, 30 år sedan, säger hon.

Till hösten kommer idrottsläraren, lektor Kerstin Nilsson att arbeta mer fler Vallentunaskolor med aktivitet och rörelse hos barn.