ANNONS

Ninni prisad som eldsjäl – se alla galavinnare här

Ninni Berndtsson var förra året nominerad till i Mitt i:s initiativ Min lokala hjälte.
Ninni Berndtsson var förra året nominerad till i Mitt i:s initiativ Min lokala hjälte.
I fredags hyllades föreningslivet och dess ideella krafter under Kultur- och idrottsgalan.
Ninni Berndtsson korades till Årets eldsjäl.
– Det betyder väldigt mycket. Jag blir väldigt glad att det uppskattas, säger hon.
Här är alla årets pristagare.
ANNONS

Trettio var nominerade till priserna som delas ut under kommunens Kultur- och idrottsgala, som Mitt i Tyresö har skrivit om tidigare. Vilka av dem som vann stod klart under kvällen.

Söders SOL fick ta emot pris som Årets idrottsförening och Tyresö hembygdsgård som Årets kulturförening.

Ninni Berndtsson korades till Årets eldsjäl. ”Genom att verka för medmänsklighet, allas lika värde och allas rätt till språk och kultur skapar årets eldsjäl ett mer demokratiskt samhälle.”, står det bland annat i motiveringen.

– Det betyder väldigt mycket. Jag är väldigt glad att det uppskattas. Det jag gör är inget betungande och jag får väldigt mycket tillbaka själv, säger hon.

Engagerad i tjugo år

Sedan 1995 har hon varit aktiv i Tyresö Väntjänst. Hon prisas bland annat för att i ha ordnat ordnat språkkaféer och samlingsplatser för invandrare och svenskfödda.

Ninni var nominerad i Mitt i:s initiativ Min lokala Tyresöhjälte 2018, för hennes ovärderliga insatser för nyanlända, äldre och personer med funktionsnedsättning. Nu har det gått ett år sedan dess och ett till språkkafé har startats upp i kommunen. Det ligger i Tyresö centrum.

– Det är en dag i veckan. Det brukar komma ett 30-tal personer, säger Ninni.

Hon fortsätter:

– Det är någonting varje dag. Det kan vara att jag besöker ett äldreboende, tar en promenad med någon, dricker kaffe och pratar eller åker på en utflykt.

ANNONS

Det betyder väldigt mycket

Hon har tidigare berättat att hennes engagemang nog sitter i generna.

– Min mamma var likadan, hon tog också hand om alla människor och var en föreningsmänniska. Under kriget hjälpte hon finska krigsbarn och var delaktig i Föreningen Norden, sa hon till Mitt i förra året.

 

Här är årets andra pristagare och utdrag ur motiveringarna. Här på kommunens sida kan du läsa dem i sin helhet.

 

Årets idrottsförening – Söders SOL

”Årets idrottsförening främjar delaktighet och inkludering inom sporten, här finns plats för alla oavsett ambitionsnivå./…/ Här finns en unik drivkraft i det ideella engagemanget och det finns fantastiska förutsättningar att utvecklas såväl som människa och som idrottare.”

 

Årets kulturförening – Tyresö hembygdsförening

”Genom att hålla föredrag, vandringar, arkivera dokument och föremål samt ge ut texter om Tyresös historia, levandegör vinnaren på flera olika sätt Tyresös historia och kulturarv.”

 

Wilda Fundin från Tyresö flerfaldig guldmedaljör junior-vm dans

Wilma Fundin.

Årets unga idrottsprestation – Wilda Fundin, dans

”Mot tusentals andra har hon tävlat i många olika grenar och i dag har hon totalt hela sju VM-guld! Hennes mångsidiga och unika sätt att ta sig an dansen avspeglar sig i hennes många priser och i hennes stora framgång”


Årets idrottsprestation – Linus Lunqvist, motorsport

”Att lyckas i flera stora tävlingar både i Storbritannien, Norden och i Sverige är inte minst sagt en bragd./…/ Trots sin unga ålder är han ett av Sveriges största racinglöften just nu.”

 

Årets kulturpersonlighet – Gunnel Agrell Lundgren, Tyresöradion

”En person som under loppet av flera år har bidragit med sin outsinliga kunskap om diverse ämnen. Med ett genuint intresse för lokal historia, livsberättelser och sociala frågor ger årets kulturpersonlighet oss ständigt nya perspektiv på vår omvärld.”

 

Årets intiativ – Summer Challenge 135

”Med ett varmt och inkluderande projekt har initiativtagarna arbetat för att alla barn och unga ska ha möjligheten att ta del av roliga dagsaktiviteter under sommarlovet.”

 

Gåfotboll i Tyresö

Göran Persson.

Årets ledare – Göran Persson, Tyresö FF

”Årets ledare har genom sitt hårda arbete och engagemang skapat en trygg och utvecklande miljö som gör att fler och fler vill fortsätta idrotta och stanna kvar i föreningslivet länge”.


Årets unga ledare
Jacob Husberg, Tyresö simsällskap

”Passion, kamratskap och glädje; med de orden beskrivs vinnaren i kategorin årets unga ledare. Med dedikation och värme tränar den här personen både unga och gamla och ser till att alla som deltar i träningen får synas, höras och utvecklas.”

 

Årets unga kulturpersonlighet – Daniela Brito, fiol

”Förutom att vara talangfull beskrivs Årets unga kulturpersonlighet som solidarisk, glädjespridande och som en god medmusiker. Vinnaren är en musiker som är både intresserad och nyfiken.”

 

Juryns val – Sagornas skog

”Ur lusten att väcka Tyresöbornas nyfikenhet och intresse för en unik miljö har detta lilla evenemang som startade 2012 med en handfull besökare vuxit till ett arrangemang med närmare 1000 besökare.”

 

Årets kulturstipendiater uppmärksammades också:

Lars Ternblad

”Han har dokumenterat Tyresö sedan 1970-talet, vilket har resulterat i ett stort bildmaterial av hög kvalitet. Lars Ternblads sätt att fånga Tyresös natur såväl som människor, årstider och ögonblick är både egensinnigt och välgjort.”

Désirée Holmqvist

”Désirée visar på vilken otrolig skillnad kultur kan göra i människors liv. Med sitt inspirerande sätt förgyller hon många barns vardag och sprider glädje och skratt vart hon än kommer.”

 


Här kan du läsa om förra årets vinnare…

… och 2017 års pristagare: