ANNONS

Prisvärd italienare nära Stureplan

Gratinerad aubergine och linguine med skaldjur.
Gratinerad aubergine och linguine med skaldjur på La Madrina.
Som en varm famn på den tråkigare och blåsigare delen av Birger Jarlsgatan. La Madrina ligger där som en fyr i krogmörkret.
Gourmé och Gourmand kan pusta ut.
ANNONS
Fakta

La Madrina – så tyckte vi

Adress: Birger Jarlsgatan 44.

Kök: Italienskt.

Pris: Varmrätter 198–290 kronor. Prisvärt.

Miljö: Litet, ombonat och mysigt
i två plan.

Vegetariskt: Ja.

Så tyckte vi: Gourmé: 3, Gourmand: 4

De kliver in och hamnar nästan direkt vid baren, där man förutom dryck kan få något litet att äta. En cicchetti-bar, blir de upplysta om. Men Gourmé och Gourmand är rejält hungriga, som vanligt, och går en trappa upp.

Där stimmar ett sällskap med damer­ jämte några par av yngre årgång. ­Turligt nog får de ett av de få borden.

Menyn består på italienskt vis av många rätter; antipasto, primo, secondi,­ och dulce. Och så contorni, tillbehör, för den som vill ha potatis, sallad eller något annat till sin rätt.

”Inte ett spår av åsna”

Priserna är humana och de beställer raskt in friterad bläckfisk (95 kr), åsnesalami (80 kr) och melanzane (85 kr). Melanzane är auberginer i tomatsås som parmesangratineras, fast här är det bestämt mozzarella i stället, men mycket gott ändå.

Bläckfisken är tunt friterad.

– Bra! Då smakar det bläckfisk och inte bara frityr, tycker Gourmé.

Salamin smakar salami – inte ett spår av åsna skrattar de, fast de har ju aldrig ätit åsna förstås, vad de kan komma ihåg i alla fall.

Saltimbocca och tiramisú.

Saltimbocca och tiramisú.

Den raska servitören får springa mycket i trappan. Och han gör det med gott humör och ett skämt på lut.

Nu kommer han med secondi ­piatti: Linguine med skaldjur, italienska tomater, persilja, vitt vin och fiskfond (195 kr, lägre pris om man väljer en mindre som primo piatti). Gourmé konstaterar att det är mer skaldjur än pasta i rätten, musslor, scampi, havskräfta, fräscht och mycket gott.

– Det är ju oftast tvärt om annars.

Köttet är mört och milt

Gourmand har valt saltimbocca (230 kr)­­, en riktig italiensk klassiker, kalvkött med parmaskinka och salvia.

Som tillbehör har Gourmand beställt tomatsallad med olivolja och balsamico­ (55 kr). Köttet är mört och milt som kalv ska vara. Då behövs ­något med sting till, som tillför smak, var Gourmands tanke. Men salladen är för tam den med.

– Och jag blir faktiskt inte riktigt mätt. Jag borde ha beställt råstekt ­potatis med rosmarin och vitlök som tillbehör i  stället. Priset är ju detsamma.

Men en tiramisù senare (75 kr) är Gourmand riktigt nöjd. Här är den gjord på pavesini-kex och serveras i en gammaldags glaskonserv.

 

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.