ANNONS

Punkhjärtat bultar ännu

Farstabon Nike Markelius rörde upp starka känslor med sin debattartikel om att vara utförsäkrad och på väg mot Fas 3 hos ­Arbetsförmedlingen.

Nu är hon tillbaka, med en skiva om ett Sverige som blivit kallare.
ANNONS

Svarta kängor, svart nättröja, svart kortkjol och rejäla lager svart runt ögonen. Nike Markelius ser ut som en främmande fågel på kaféet i Farsta centrum, omgiven av shoppare i ljusa sommarkläder.

Men hon trivs här. Ända sedan 2005 bor hon i Farsta strand med sina två döttrar – löptränar vid Magelungen och komponerar sin musik hemma i lägenheten.

Nära nog perfekt, tycker Nike Markelius som har sina musikaliska rötter i 1970-talets punkrörelse och slog igenom som trummis i new wave-bandet Tant Strul.

– Det är jättefint här, med lugna grönområden. Och så är det nära till t-banan. Mina döttrar vill in till stan och ibland är det jag som är värsta tonåringen och vill dit och festa, säger hon och skrattar.

Nike Markelius är uppåt. Hennes andra skiva med Nike & Röda orkestern, ”Vi är alla”, är just klar. Till den har hon anlitat kända poeter och författare. Göran Greider, Susanna Alakoski, Bruno K Öijer, Inger Edelfeldt och Jenny Wrangborg hör till dem som skrivit texterna.

Nike Markelius har tonsatt texterna – rasande och kraftfulla men också poetiska, melodiska och sköra låtar som hon sjunger med intensiv och rivig stämma.

Tre låtar har hon skrivit texterna till själv. ”Trä och Blod”, till exempel. Den kom till efter demonstrationen i Kärrtorp i december 2013. Hon var där och såg när nazisterna klampade fram.

– Det var en traumatisk upplevelse. För att få fram den där iskalla känslan när vi såg nazisterna använde jag synt, berättar hon.

Numera är Nike Markelius också politisk debattör. Starten gick vintern 2013, då hon dömde ut Fas 3 som yttersta följd för långtidsarbetslösa, i en artikel i DN.

ANNONS

Hon var själv nära att hamna där.

– Jag var allvarligt sjuk men det dröjde länge innan läkarna hittade orsaken. Därför var jag sjuk så länge att jag blev utförsäkrad. Bara någon vecka efter att jag gjort en stor bukoperation fick jag ett brev där jag blev kallad till Arbetsförmedlingen, berättar hon.

I artikeln berättar Nike Markelius om meningslösa aktiviteter och hur hennes långa erfarenhet som musiker plötsligt saknade värde.

Hon fick mycket positiv respons men också kritik från debattörer som tyckte att hon kunde ta ett jobb och sluta gnälla. Hon skakar på huvudet åt dem, och betonar det ovärdiga i att sjuka kallas till Arbetsförmedlingen och att deras meriter sedan inte tas till vara.

Nu är hon frisk. Frisk, men arg.

– Jag vet hur det är att vara sjukskriven, ensamstående mamma. Jag står mitt i verkligheten jag skriver om, inte vid sidan av.

”I allt jag gör finns punkhjärtat med. Det handlar om nerv och en sorts oräddhet”, säger Nike Markelius. Blomsterhandeln i Fasta centrum lånade gärna ut sina blommor till punk­drottningen.

Jag står mitt i ­verkligheten jag ­skriver om.Nike Markelius, om nya skivan

Fakta

Releasekonsert på Södra teatern

Namn: Nike Markelius

Ålder: 51 år.

Familj: Två döttrar, 14 och 16 år.

Yrke: Sångerska, musiker, kompositör.

Bor: I lägenhet i Farsta strand.

Aktuell: Nike & Röda Orkestern ger ut skivan ”Vi är alla” (Playground Music).

Releasekonsert: På Södra teatern den 27 augusti. Premiärvisning av en musikvideo inspelad i Kärrtorps centrum.

På gång: I vår kommer självbiografin ”trumslag hjärtslag”.

Bakgrund: Trummis i punkbandet ”Usch” som 16-åring. Trummis i Tant Strul 1982-1985. Duon Nike Gurra i slutet av 1980-talet. Har varit musiker på Dramaten, Radioteatern och Södra teatern.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.