ANNONS

Rachels olika ansikten

För Rachel Mohlin är ­rösten den intressantaste delen av en människa. Intresset har lett till en rad hyllade imitationer.

På torsdag har hon ­premiär för REA på ­Intiman, där hon gör sin egen version av Ebbot.

– Jag ville så gärna ha skägg, säger hon.
ANNONS

Rachel Mohlin skiftar läge från sittande till halvliggande i en av logerna på Intiman.

– Det är ju så himla skönt att sitta så här, säger hon och blir lealös som en trasdocka.

Fast det är svårt att vara sådär skönt avslappnad. Det är press, stress och krav och en rampfeber som aldrig riktigt vill gå över. Och kanske är det därför som Rachel Mohlin ofta väljer karaktärer som är avspända i röst och kroppsspråk. Som Lill-Babs eller Leif GW Perssons påhittade syster Birgitta GW Persson.

– Jag söker det avspända läget i livet och då är det väldigt skönt att för en stund vara Birgitta GW Persson, en person som har en väldig pondus och som gör det som faller henne in. Eller Lill-Babs som är väldigt skön och härlig. Underbar, säger Rachel Mohlin och förvandlas på ett ögonblick till just Lill-Babs.

Rachel Mohlins imitationskonst inskränker sig inte till avslappnade och sköna typer. Genom åren har hon bland andra gjort Maud Olofsson, drottning Silvia, Anitra Steen, Marita Ulvskog och Anna Lindmarker. För att en imitation ska vara möjlig krävs att Rachel Mohlin kan hitta den imiterades röst i sin egen.

– Jag är väldigt fascinerad av röster. En röst är väldigt intim, berättar väldigt mycket om en människa. Den berättar vem vi är, vem vi vill vara och den är inte konstant. Den förändras beroende på hur vi mår och vem vi pratar med, vi har många skäl att låta som vi gör.

Varför är det så roligt med imitationer?

– Kanske för att man med en imitation kan tolka verkligheten på ett sätt som man inte kan annars. Man kan berätta om något på ett helt nytt sätt. Jag tror att skrattet är den bästa möjligheten att öppna upp för att tänka på ett annat sätt.

Rachel Mohlin blev känd genom sin roll i såpoperan ”Vänner och fiender”. Sedan dess har hon bland annat medverkat i ”Public service”, ”Partaj”, ”Kvarteret Skatan” och ”LasseMajas detektivbyrå”.

ANNONS

Hon är också en i gänget i krogshowen ”Roligt, elakt, aktuellt” (REA). Showen parodierar aktuella samhällsföreteelser med hjälp av sketcher, imitationer, sång- och dansnummer. På torsdag är det premiär för en ny säsong – i år på Intiman – och Rachel Mohlin är nervös.

– Det är svårt med humor. Om man lovar publiken att det ska vara roligt så måste det vara roligt. Men vi har väldigt varm stämning i gruppen och en fantastisk regissör i Hans Marklund. Han har förmågan att ta hand om oss alla, med känsla för allas idéer. Han betyder oerhört mycket för mig.

Årets kvartett består, förutom av Rachel Mohlin, av Anders Lundin, Ola Forssmed och Sussie Eriksson. Samtliga har del i att jobba fram föreställningen, men det är Anders Lundin och Rachel Mohlin som skrivit det mesta av manuset.

Blir det någon ny imitation i år?

– Jag ska göra Ebbot. Han verkar vara en fantastisk människa. Och så ville jag gärna ha skägg.

Rachel Molin fascineras av röster och brukar utgå från det när hon ska skapa sina egna versioner av kända människor.

Fakta

Gillar att boxas

Namn: Rachel Mohlin.

Ålder: 41 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Gift med Carl Cederström. Barnen Jacob, 4, och Rebecka, 1,5.

Aktuell: Som en av fyra medverkande i årets upplaga av ”Roligt, elakt, aktuellt” på Intiman.

Gör på fritiden: Läser och boxas.

Framtidsplaner: Regissera.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.