Rader av härliga råvaror i hemlig lokal

Restaurang Derelict Gourmé och Gourmand.
Askbakad rödbeta.
Restaurang Derelict Gourmé och Gourmand.
Grillade surdegstoast toppad med smör- och vitlöksstekta vinbärssnäckor.
Restaurang Derelict Gourmé och Gourmand.
Svampsoppa med barndomens pinnbröd.
Restaurang Derelict Gourmé och Gourmand.
Inredningen består av koppar­rör och enkla träbord.
Derelict har gått från okänt ställe till hajpad restaurang. Här radas fantastiska råvaror upp för den som hittar ingången.

Derelict, som öppnade i påskas, gör inte mycket väsen av sig. Det är lätt att gå förbi den lilla lokalen precis intill Norrtulls trafikkaruseller. Det är först efter sommaren som restaurangen börjat snackas upp och dess rykte som en prisvärd lyxkrog tagit fart.

Inredningen domineras av kopparrör som även är belysningsarmatur och enkla träbord gjorda av gamla dörrar. En lätt rökdoft slår emot herrarna när de kliver in.

Menyn är enkel, två handskrivna ­sidor på ett papper. I  stället för färdiga rätter radas ett gäng råvaror upp, till stor del vegetariskt, och mer animaliskt ju större meny man tar.

Liten, mellan eller stor är det enda valet man gör som gäst.

– Vi rekommenderar att man tar fyra timmar på sig för den stora. Det är ingen idé att boka in bio efteråt, skämtar servisen.

Rökdoften kommer igen redan vid första serveringen, en svampsoppa med barndomens pinnbröd serverad med en kvist rykande enris.

Rätterna kommer sedan i rask takt. Eller ja, är det verkligen rätter? Vissa serveringar består bara av en råvara, som askbakad rödbeta, eller askbakad purjolök med en klick smör. Mer enkla munsbitar, och det gäller att man gillar råvaran.

Lokal­odlad tomat och gurka med smetana och Rosenhillhonung blir lite
i enklaste laget. Å andra sidan sticker toppnumren ut desto mer. Den grillade surdegstoasten toppad med smör- och vitlöksstekta vinbärssnäckor och skogssvamp, är en total knockout.

Det vilda skogstemat är definitivt menyns höjdpunkter. Kronhjort, både tillagad och tartar, med bakad och rå rotselleri är även den en fullträff, och att gräsand kunde vara så gott? Att gnaga på en andfot är en upplevelse man sent glömmer.

Hummerserveringen är utdragen, här kunde man fått alla tre munsbitar på en gång.

– En tumnagelstor hummersashimi på en bit skal på en enorm isbit blir lite löjligt, säger Gourmé.

– Ja, det känns som man bara vill dryga ut antalet rätter på det sättet, säger Gourmand.

Samtidigt är det just i enkelheten som genialiteten finns. Inga krusiduller i upplägg eller presentation, bara väldigt cleant, och genuint matintresserad personal.

Fakta

Derelict – så tyckte vi

Betyg: Gourmé: 4, Gourmand: 4
Adress: Norra Stationsgatan 51.
Kök: Avsmakningsmenyer med lokala råvaror.
Menyer: 545-950 kr.
Miljö: Hål-i-väggen-ställe med 20 platser.
Vegetariskt: Yep.