ANNONS

Niklas Rådström erbjöds plats i Akademien

Niklas Rådström wikibild av Frankie Fouganthin
Nackabon vid ett framträdande i en bokhandel för ett par år sedan.
Författaren Niklas Rådström från Nacka kan vara aktuell för en stol i Svenska Akademien.
– Jag bekräftar att jag har fått en förfrågan, säger Niklas Rådström till DN.
ANNONS

Det är Kulturnyheterna på SVT som tagit del av dokument som de erfar indikerar att Niklas Rådström är aktuell för en post i Svenska Akademien.

Niklas Rådström, bosatt i Saltjö Duvnäs, vill varken bekräfta eller dementera om han blivit tillfrågad när Kulturnyheterna frågar honom. Men han säger sig inte vara främmande för att gå med.

– Jag skulle inte vara främmande för en stol i Svenska Akademien och bidra till arbetet – under rätt förutsättningar, säger Niklas Rådström till Kulturnyheterna.

På fredagen bekräftar Niklas Rådström för Dagens Nyheter att han har fått frågan från Svenska Akademien. Han vill inte ge besked om vad han svarat på frågan.

– Jag ville bidra till en situation där Akademien kunde samlas och gå vidare för att lösa de allvarliga problem som överskuggat allt kring Akademien det gångna året, säger han till DN och fortsätter:

– Möjligheterna för att det skulle kunna ske fanns i dagens läge inte. För Akademiens skull hoppas jag att en situation snart uppstår där detta kan ske.

Niklas Rådström har skrivit både skönlitteratur, manus och dikter. Han är flerfaldigt prisbelönt.