ANNONS

Regissören: ”Vill ge förorten ny färg”

På fredag har ungdomsfilmen ”Shoo bre” premiär.
– Jag vill ge förorten en ny färg. Folk som bor där behöver filmer som kan berätta deras historia, säger regissören och 
Sandsborgsbon Djengo 
Esmer.
ANNONS

– Shit, jag som är så höjdrädd.

Huvudrollsinnehavaren Anestis Mavromatidis ryggar förskräckt tillbaka när fotografen vill fotografera honom och regissören Djengo Esmer på balkongen med utsikt över Stureplan. Vi träffas för intervju på kontoret som marknadsför ungdomsfilmen ”Shoo bre”, som har premiär på fredag. Anestis spelar pojken Elias i filmen, som är en av huvudrollerna.

Han blir lugnare när han får luta sig mot fasaden.

– När vi skulle ta en scen där jag ligger uppe på ett tak, fick jag vara där flera timmar i förväg för att vänja mig vid tanken, säger han.

Boken utspelar sig i Botkyrka. Filmen är inspelad på olika platser, bland annat på Rinkeby torg. För Djengo Esmer var det viktigt att den inte skulle kännas som en Rinkebyfilm eller Albyfilm, utan att den hade kunnat utspela sig var som helst.

– Jag vill ge förorten en ny färg. Folk som bor i förorterna behöver filmer som kan berätta deras historier.

Anestis Mavromatidis växte upp i både Tensta och Kista. Nu bor han med sin familj i Hässelby villastad.

– Han har blivit en villablatte, skämtar Djengo Esmer, som också växte upp i Tensta. Nu bor han i Sandsborg.

– Men Tensta finns närmast hjärtat. Jag är mest i de norra förorterna och känner mig mest hemma där, säger Djengo Esmer.

ANNONS

Djengo letade efter skådespelare på bland annat Stockholms gymnasieskolor. På Kista gymnasium hittade han Anestis, som egentligen inte alls hade tänkt provfilma när teamet kom till skolan.

– Jag var en av de sista som gick in. Brydde mig inte så mycket, men jag försökte ändå köra med Al Pacinos Tony Montana-tuffa stil. Det gick hem, säger Anestis.

Anestis tror att många kan relatera till filmen, och känna igen sig i karaktärernas problem, som förbjuden kärlek, grupptryck och kulturkrockar. Han säger att han alltid har gått sin egen väg och inte har haft samma problem som sin rollkaraktär.

– Jag spelade mycket fotboll, var med i juniorallsvenskan när jag yngre. Det var nog mycket därför. Men jag känner folk som har hamnat i dåliga kretsar. Det gäller att lyssna till sitt hjärta, säger han.

För Djengo Esmer är det tvärtom, han tycker att filmen handlar om honom själv.

– Direkt när jag började läsa boken kände jag att den handlade om min värld och uppväxt, och jag kände starkt att jag var rätt person att göra film av den.

– Alla känslor som finns med 
i filmen är mina egna. Genom filmen vill jag förmedla ett budskap om att man inte ska ge upp sina drömmar och försöka att hitta den rätta vägen att gå i livet, 
säger han.