Min lokala hjälte
Meanwhile across the mountain.
Meanwhile across the mountain, Jens Olof Lasthein land.
Jens Olof Lasthein.
Jens Olof Lasthein.
Gunnar Smoliansky.
Gunnar Smoliansky. Galleri Steinsland Berliner.
Gunnar Smoliansky.
Gunnar Smoliansky.
Ljus och mörker.
Ljus och mörker, Tom Svensson. Hotel diplomat.
We have a dream
We have a dream, Albert ­Wiking. Fotografiska.
Eighteen ­stations
Eighteen ­stations, Patti Smith. Kulturhuset.
Graciela Iturbide & Christer­ Strömholm
Graciela Iturbide & Christer­ Strömholm. Mindeparte­mentet.
Komparativ vandalism.
Komparativ vandalism,­ ­Asger Jorns. Moderna ­museet.
The stuff dreams are made of.
The stuff dreams are made of, Julian Birbrajer. Bat Gallery.
Beneth.
Beneth, Catharina Gotby. Centrum för fotografi.

Redaktionen tipsar: tio fotouställningar

Reportage En fotograf reser till bergen i Kaukasus. En annan lämnar ogärna sitt egna kvarter. Det är gott om kontraster när Mitt i kollar in tio ­aktuella fotoutställningar.

Det är inga människor på bilderna. Och så ska det vara. Fotografen Gunnar Smoliansky letar efter grafiska former, snarare än personer och så har det varit länge för en konstnär som gått i bräschen för så kallat street photography och som från början gjort sig känd av sitt gestaltande av vanligt folk på stan.

– Det handlar om integritet. När jag märkte att folk inte helt bekväma med en kamera i deras personliga sfär backade jag tillbaka, säger Gunnar Smoliansky. 

Nu är den 84-åriga fotografen aktuell med en utställning på Gallery Steins-land Berliner på Södermalm och en svit med bilder som aldrig tidigare visats
i Sverige.

 

”Jag försöker att aldrig korsa Götgatan”

Sedan 80-talet är det ont om personer i konstnärens verk. Den enda i den här utställningen är ett självporträtt där fotografen står och skjuter prick på en burk i Brasilien, en av få resor han gjort med kameran i hand. För Gunnar Smoliansky rör helst inte på sig när han arbetar.  Bilderna i utställningen är i princip alla tagna på östra Södermalm och är relativt nya verk från fotografen som trots att han är 84 år fortfarande jobbar med sin konst varje dag. Samtidigt är den geografiska platsen egentligen ointressant. Åtminstone för konstnären själv. Det är formerna han vill åt, inte platsen.

– Men bilderna måste tas där jag är med kameran. Och det är på ett begränsat område runt min ateljé, säger han. Jag försöker att aldrig korsa Götgatan i onödan, säger han.

Gunnar Smoliansky.

En av Gunnar Smolianskys bilder som visas på Galleri Steinsland Berliner. Foto: Pressbild/Gunnar Smoliansky

 

Om sina val av objekt på Södermalms gator där han går ut och plåtar menar Gunnar Smoliansky att han dras till objekt som inte gärna lämnar ifrån sig saker naturligt. Själv lämnar han heller inte mycket ifrån sig, varken om sin arbetsmetod, hur han väljer motiv eller vad han tycker om bilderna.

– Jag hoppas att det ska bli bra när jag tar en bild. Och det blir det då och då. 

 

Dokumenterat grannar i Kaukasus

Förutom Smolianskys bilder väntar bland annat Jens Olof Lastheins utställning Meanwhile across the mountain på Galleri kontrast senare i veckan (vernissage 19 januari).

Här har fotografen rest till Kaukasus och utställningen handlar snarare bara om människor – människor som lever bland bergen på olika sidor av gränserna i Georgien, Tjetjenien, Azerbadjan och Armenien.

– Detta är människor som tidigare varit vänner och grannar, brödrafolk i Sovjetunionen. Nu finns misstänksamhet och olösta konflikter som pyrt i årtionden och dessutom gränser som gör att de som bor där inte kan röra sig som de vill i sitt gemensamma Kaukasus. Och även om de är skilda åt av religion, kultur och nationalitet numera är de så lika. Det har jag tyckt varit väldigt spännande att utforska, säger Jens Olof Lasthein som jobbat i området sedan 2009.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!

Fakta

Redaktionen tipsar: fler utställningar just nu

1. Gunnar Smoliansky Ett urval av Smolianskys senare bilder. Gallery Steinsland Berliner, Bondegatan 70.

2. Patti Smith – Eighteen ­stations Bilder i dialog med hennes ­senaste bok M Train. Kulturhuset, Sergels torg.

3. Graciela Iturbide & Christer Strömholm Två mästare visas ihop för första gången. Mindepartementet, Slupskjulsvägen 26.

4. The stuff dreams are made of Julian Birbrajer fotograferar platser runt om i världen han drömt på. Bat Gallery, Birger Jarlsgatan 53.

5. We have a dream Porträtt av inspirerande människor. Från Dalai lama till Zara Larsson. Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22.

6. Komparativ vandalism Asger Jorns (1914–1973) använde bilder från en Gotlandsresa och studier av folkkonsten för att se konsthistorien ur ett nytt ljus. Moderna museet, Slupskjulsvägen 7–9.

7. Ljus och mörker Tom Svensson har dokumenterat utrotningshotade djur runt om  världen. Hotel diplomat, Strandvägen 7C.

8. David Bowie:  fotografen Stefan Almers ut sina bortglömda bilder på David Bowie från Kungliga tennishallen 1976. Visas på Galleri Partout Sturegatan 16

9. Meanwhile across the mountain Fotografen Jens Olof Lasthein har rest i Kaukasus och skiljdrat grannar på olika sidor av de många landsgränser som går i bergskedjan. Galleri kontrast, Hornsgatan 8. Premiär 19 januari.

10. Beneath Catharina Gotby har samlat bilder på Jordytan, världens hud. Centrum för ­fotografi, Tjörhovsgatan 44. Premiär 9 februari.

Fakta

Hallå där, Catharina Gotby ...

… fotograf som är aktuell med utställningen Beneath, bilder på Jordens yta.

Catharina Gotby.

Catharina Gotby.


Du fotograferar det vi inte ser?

– Jag vill ge utrymme för fantasier och tankar så att den som ser bilderna går över gränsen till ett annat sinne än bara det som ögat ser. I ett dramatiskt landskap, en vulkan eller kanske havet, kan vi hitta erfarenheter hos oss själva, både individuella och kollektiva. Mina bilder kan vara en vägvisare till dessa inre upplevelser.

Är det motsatsen till dokumentärt foto?

– Jag tycker det finns en väldig kraft i det dokumentära och har jobbat med det länge. Men sedan ett tag tillbaka är detta min metod i stället.

Var någonstans har du tagit dina bilder?

– För mig är ingången till andra världar något av det viktigaste med konst och därför brukar jag aldrig säga var bilderna är tagna. Jag tror det hämmar den egna fantasin.