Min lokala hjälte

Bota vinterkylan med karibisk värme

Thomas Gylling
Hoppa ner i tropikerna med Thomas Gylling.
Thomas Gylling
Tungan ska ha sitt, helst het karibisk sås.
Thomas Gylling
På besök hos Duane Dove, kakaoboden med plantage på Tobago.
Thomas Gylling
Släpp fram rytmerna som påminner om en varmare vardag.
Djungel, choklad och heta kryddor. För att hitta ett botmedel mot vinterkylan bad vi nöjesprofilen och Karibienexperten Thomas Gylling guida oss till ett varmare Stockholm.

Välkomna in. Thomas Gylling har satt sig ner vid ett av borden som står utplacerade i det så kallade djungelrummet på Bergianska trädgården.

– Nu ska vi resa. Stimulera sinnena med lite varmare klimat, säger han och sätter ett av de feta bladen som hänger ner över honom mellan tummen och pekfingret.

Vi är här för dofternas skull. På Bergianska, Stockholms botaniska trädgård, luktar det först som Medelhavet: Lagerblad och citrus, pinje och timjan. Längre in tar tropikernas fukter över.

”Nu ska vi resa. Stimulera sinnena med lite varmare klimat.”

Thomas Gylling

– Det är dofter de flesta av oss har relationer till vare sig vi åker till varmare ställen på semester eller hälsar på vänner eller släkt. En perfekt start för att väcka de varmare vibbarna.

Kärleken till Karibien

I nästa minut har Thomas försvunnit in under ett annat stort blad, plockat upp sin mobiltelefon för att spela in en prata till sitt webb-tvprogram som han sänder från sin egen sajt. Hans intensiva blick och lugna röst när han går in i programledarrollen är den samma som när han dök upp hemma i tv-rutan, i musikprogram som Tropicopop (1988–1992) och Mosquito (1998–2002).

Trots att det är länge sedan som vi såg Thomas Gylling på SVT fortsätter han att göra sin grej: Att sprida sin kärlek till internationella rytmer i allmänhet och karibisk musik i synnerhet.

Från att hans program varit en av få kanaler för den breda publiken när det handlat om internationella rytmer/musik finns det nuförtiden helt andra förutsättningar att komma i kontakt med andra musikstilar. Vi frågar Thomas om hans roll som nöjesprofil och musikjournalist har förändrats.

– Det finns fortfarande de som inte får sin kultur och nöjessmak stimulerad i de vanliga kanalerna. Det är dessutom en stor publik som har stor aptit på det nya, vare sig det är yngre personer eller sådana som jag som är ”young at heart” Då gäller det för oss att hänga på det. Den visuella biten har också alltid varit viktig . Grafik och animation, det gäller ju att lyxförpacka om du ska sticka ut.

Choklad från Tobago

Nästa tropiska kil i vintermörkret är ett besök i choklad- och kaffeaffären Small island på Timmermansgatan. Här, en halv trappa ner, säljer Thomas kompis Duane Dove choklad från det egna plantaget på ön Tobago i Västindien. Vi smakar på en 70-procentig choklad. Den framställs i Frankrike, som är bäst i världen på choklad, enligt Duane.

– Men Belgien då, eller Schweiz, säger Thomas.

– De är bra på mjölkchoklad och praliner. När du vill ha den enkla raka, rena chokladsmaken är fransmännen överlägsna.

Thomas Gylling

Duane Dove och Thomas Gylling dricker kaffe och äter lite choklad. 

Rom och rytm

Förutom en gedigen samling starka såser i butiken, ett måste för den rätta hettan, finns även Duanes bok om rom.

  En svårslagen dryck när det handlar om att få fram en karibisk känsla. Denna nationaldryck finns ju numera i 15 olika sorter på Systemet. Och vill du inte ha alkohol kan du blanda ginger beer (icke att förväxlas med ginger ale) med passionsfruktsjuice. Några droppar bitter på det och sen har du verkligen rest söderut säger Thomas på väg till nästa ställe på listan: Slagverket.

Thomas Gylling

Till Trumbutiken slagverket kan vem som helst komma och lira lite. Thomas är van. Medan han ställer in pallen till rätt höjd frågar jag Johann som jobbar bakom kassan om det inte stör att amatörer kommer ner och bankar.

– Nejdå. Vi är vana, man får inte vara blyg säger han.

Thomas har kommit igång, ett reggaekomp som låter mer som Stevie Wonders Master Blaster ekar över rummet. Två timmars resa i solen är slut och vi åker mot redaktionen. Thomas stannar kvar bland trummorna.

Fakta

Gylling tipsar: Sommarkänsla för alla sinnen

1. För näsan: Bergianska trädgården. ”Här doftar det av både tropikerna och Medel­havet.” Adress: Gustafsborgs­vägen 4, Östermalm.

2. För tungan: Taj Mahal livs – ”Vilka kryddor. Tungan får verkligen sitt här när vi letar efter hetta och smakrika varianter i köket.” Adress: Kammakargatan 40, Vasastan. Small island Chocolates – ”Duane Doves butik Small island Chocolates har en riktigt karibisk vibb. Hit går vi för smakerna av kakaoprodukter odlade på Tobago och framställda i Frankrike.” Adress: Timmermansgatan/S:t Paulsgatan, Södermalm.

3. För öronen: Slagverket – ”En dold pärla nere i källaren på Södermannagatan. Sätt dig vid ett trumset och låt soulen och de karibiska rytmerna skölja över dig.” Adress: Södermannagatan 10, Södermalm.

4. För ögonen: Thaibåten –” Den nyrenoverade restaurangen har en färgsprakande inomhusmiljö som är både cool och varm.” Adress: Kajplats 303, Östgötagatan 100, Södermalm. Centralbadets entré. ”Den badar i ljus och med en svag eucapyptusdoft kan vi vandra bort till något varmare ställe i tankarna.” Adress: Drottninggatan 88, City.

Fakta

Blev kär i Karibien som 12-åring

Namn: Thomas Gylling.

Född: 1956.

Bor: I Stocksund.

Gör: Fester (som exempelvis nationaldagsfirandet i Rålis) webb-tv, podradio och jobbar som dj.

Bakgrund: Programledare och producent för flera tv-program, bland annat Mosquito och Tropico­pop.

Om kärleken till Karibien: ”Jag åkte till Barbados första gången som 12-åring och blev helt tagen av rytmerna och stämningen. Sen dess är jag fast. Jag åker dit åtminstone en gång om året. Oftast till en festival som får Summerburst att se ut som en dagisutflykt.”