ANNONS

Robert hittade sig själv på museets bild

Robert Argento hittade sig själv på bilden från 1971 på Mitt i Södermalms Facebooksida.
Robert Argento hittade sig själv på bilden från 1971 på Mitt i Södermalms Facebooksida.
Det skulle bara vara en bild på en ”skön typ” vid Medis 1971 på vår Facebooksida. Det slutade med att Robert Argento, en amerikansk Vietnam-desertör, kände igen sig själv på den 46 år gamla bilden.
– Det var en nära kompis som upptäckte det.
ANNONS

1971 hade Robert Argento varit i Stockholm i knappt tre år. Han anlände 23 år gammal en kall morgon i februari 1968 med tåg från Köpenhamn. Sverige var ett av få länder som det gick att åka till för en amerikansk militär som inte ställde upp på Vietnamkriget.

– Jag fattade ett moraliskt beslut och blev en av de allra första amerikanska desertörerna i Sverige. När bilden togs var jag en fattig student och drev ett gratiskafé på Blekingegatan. Det var en samlingspunkt för amerikanska desertörer i Stockholm, där vissa började spåra ur.

Vad tänker du på när du ser bilden?

– Jag tror att det bara var en tillfällighet att jag fastade på bilden. Jag kan ha varit på väg till kaféet eller till någon buss mot Saltsjö Boo där jag bodde då.

När vi lade ut bilden på Mitt i Södermalms Facebooksida var det mest för att visa upp hur det kunde se ut 1971 och att Robert Argentos stil nog hade kunnat smälta in rätt bra på Söder även 2017.

– Jag var inte särskilt outrageous, det var väl skägget och håret då. Men då tyckte andra att vi var udda.

ANNONS

I kommentarsfälten är Roberts vänner säkra på sin sak. ”Absolutely YOU!”, skriver en och en annan håller med: ”No doubt about it”.

Visste du om att du fanns på en bild som Stadsmuseet har?

– Nej, min son kunde inte sluta skratta när han såg den.

Ett tag efter att bilden togs anställdes Robert av Invandrarverket och arbetade med att hjälpa folk att komma in i det svenska samhället, berättar han. Han bodde i Stockholm ett par år, flyttade senare till Blekinge och sedan början 2000-talet bor han halvårsvis i Florida och Blekinge. Skogshuggarjackan på bilden har han inte kvar.

– Jag försökte mig på att ha långt hår för ett par år sedan, men det funkar inte för en 72-åring.

Sökandet efter Tenstakvinna fortsätter

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.