ANNONS

Red på robotelefant – så levde 08:an förr

Robotelefant
En bensindriven robotelefant strosade på stadens gator 1952, men den gick ständigt sönder.
3D-brillor
Bild från publikhavet på första 3D-filmvisningen i Stocholm på Biograf Regina 1953.
Lejonmöte Ur fotobok "Stockholmaren"
Öga mot öga med ett lejon. 1959 fick ett lejon gå runt på Konserthusets lilla scen.
Annan trafikbild. Under krigsåren gick det 100 cyklar på varje bil i Stockholm.
Annan trafikbild. Under krigsåren gick det 100 cyklar på varje bil i Stockholm.
nylonstrumpautomat
Nylonstrumpor såldes i automat i Stockholm 1951.
En bensindriven elefant, cyklister överallt och nylonstrumpor i automater. Joel Montan och Johan Erséus har djupdykt i Stockholms stadsmuseums fotoarkiv.
Resultatet: en 350 bilder tjock fotobok med stockholmaren i fokus.
ANNONS

Upphovsmännen bakom fotoboken ”Stockholmaren” ville skildra Stockholm – på ett nytt sätt.

Istället för att ha byggnader, gator eller torg i fokus valde Joel Montan och Johan Erséus att sätta stockholmaren i centrum.

– Tanken har funnits i flera år, berättar Johan Erséus.

Tillsammans har de grävt igenom hela Stockholms stadsmuseums arkiv och letat efter bilder på människorna i staden. De har fokuserat på folkhemstiden mellan 1920-1960-talet.

4 miljoner bilder

– Det har varit ett enormt letande. I arkivet finns cirka fyra miljoner bilder och vi har fått hjälp att gräva fram bilder som aldrig har publicerats tidigare, säger Erséus.

De har letat både i det Stadsmuseets digitala arkivet, men de har även rotat runt bland negativ, papperskopior och glasplåtar på stadsmuseet.

– Att få gräva i denna skattkammare av bilder, det var ungefär som att vara barn och bli insläppt i en godiskiosk. Det svåra var att välja. 

Vad har stuckit ut, tycker du?

– Det som vi har sett bland de gamla bilderna är hur gatulivet såg ut innan tunnelbanan kom. Åren i slutet på 40-talet är då det är som mest människor på Stockholms gator – och alla hade hatt. Det såg helt annorlunda ut mot idag.

ANNONS

Cyklarna stack också ut, berättar Johan Erséus. På flera bilder i boken skildras cyklandet, som nådde sina topp under krigsåren. Då gick det 100 cyklar på varje bil i Stockholm.

”Det är ju jag på bilden”

Eftersom det är fokus på människorna på bilderna har de lagt mycket krut på research för att ta reda på vilka som är med på bilderna.

Pojke med julgran, ur "Stockholmaren"

Yngsta granförsäljaren på Norra Bantorget 1956 var Lasse Englund, som Johan Erséus, fick kontakt med under arbetet med fotoboken. Foto: Herman Ronninger, SvD

I flera fall har han lyckats ta fram namn på personerna och kunnat berätta historien bakom bilden. Bland annat genom att spåra bilderna till tidningsartiklar, men även genom att göra efterlysningar i olika Facebook-grupper.

– Jag lade ut en bild från 50-talet på en pojke som sålde julgranar och jag ville få bekräftat att det var på Norra Bantorget. Strax därefter fick jag svar där en man skrev ”det är ju jag på bilden”, säger Johan Erséus.

Vem är omslagsmannen?

Men alla människor som finns med i fotoboken har de såklart inte kunnat spåra, det är trots allt 350 bilder och massor av stockholmare på flera av dem.

Omslag fotoboken "Stockholmare"

Vem är han? Foto: Lennart af Petersens

Och mannen på omslaget, ”James Dean-look-a-liken”, har de inte lyckats hitta.

– Det enda vi vet är att den är tagen någon gång på 40-talet och att det är på Strandvägskajen. Om någon vet vem han är så får man gärna höra av sig, säger Johan Erséus.

Samtliga bilder i artikeln är hämtade ur fotoboken ”Stockholmare”.

 

Fakta

Fotnot

  • Den bensindrivna robotelefanten köptes för 25 000 kronor av en brittisk tillverkare och fraktades till Stockholm 1952. Tanken var att den skulle hjälpa till att samla in pengar till stadens ungdomsvård. 1 krona kostade en åktur på elefanten.
  • Men Bensina, som elefanten hette, blev en flopp. Den kraschade in i en husvägg, fastnade med hjulen mellan gatstenar och när ett kullager i höger knä brast föll den platt till marken.
  • Till slut gav polisen ”fordonet” körförbud.
Källa: Fotoboken Stockholmaren, Bokförlaget Max Ström
ANNONS