ANNONS

Romeo och Julia i Alby

Botkyrkaborna kommer att känna igen både personer och miljöer i nya ungdomsfilmen Shoo Bre.

Filmens tema, omöjlig kärlek à la Romeo och Julia och identitets- sökande ungdom, hoppas filmteamet att alla ska förstå.
ANNONS

Shoo Bre, nästa stora svenska ungdomsfilm, har Sverigepremiär på fredag. Filmen bygger på författaren Douglas Foleys succébok från 2003 med samma namn. Idén till boken fick Douglas när han jobbade som skolbibliotekarie i Albyskolan och på fritidsgård.

– I ungdomsböckerna som fanns hette alla Pelle, Tobbe och Linnea. Men några sådana namn fanns inte på Albyskolan. Jag ville skriva en svensk ungdomsbok som utspelar sig i förorten, säger Douglas Foley.

Filmen är till största delen inspelad i Botkyrka. Härifrån kommer också många av statisterna, och 19-årige Albybon Shafik Muwanga som spelar karaktären Mojo. Tillsammans med Elias (Anastasios Mavromatidis) och Josef (Ibrahim Hachemaoui) ägnar de sig åt en del kriminalitet. Men filmen visar att kompistrion inte består av några råbarkade typer.

– Sådant har jag sett under min uppväxt. Killar som man vet att är snälla, men som har folk som drar i dem för att göra olika saker. Och killar som vill ha en badboy-image men som har ett gott hjärta, säger Shafik Muwanga som till vardags jobbar som VVS-tekniker.

Omöjlig kärlek är ett annat huvudtema i filmen. Båda huvud­karaktärerna, kriminelle Elias och den exemplariske skoleleven Oscar (Simon Settergren) blir förälskade. Men det handlar om förbjuden kärlek.

Shafik Muwanga känner igen temat från norra Botkyrka.

– Det kan till exempel vara en turktjej och en grekisk kille som gillar varandra, men de kan inte vara tillsammans öppet på grund av deras familjer, berättar Shafik Muwanga.

I filmen blir det problem när kristne Elias möter muslimska Zeynep (Dilan Gwyn). Och mönstereleven Oscars liv ställs också på ända när han blir förälskad i sin nya lärare.

– Det finns krafter som besegrar kärleken. Kärleken vinner tyvärr inte alltid. Det är nu tio år sedan Fadime, som hade svensk pojkvän dog, säger författaren Douglas Foley.

ANNONS

En som också kände igen sig i boken var filmens regissör Djengo Esmer som växt upp i västerort. Även om de flesta miljöer är filmade i Botkyrka så framgår det ingenstans i filmen att historien skulle handla om ungdomar just här. Det är aldrig någon som pratar om Alby, Fittja eller Tumba.

– Historien är det viktiga, inte orten. Det handlar om en förort någonstans. När jag läste boken kände jag igen karaktärer, situationer och händelser från mitt eget liv, säger den 34-årige debutregissören.

Tillsammans med fotografen Jay Vasquez, uppväxt i Fittja, har han lagt ner stor tid på att hitta bra inspelningsmiljöer.

– Andra filmer har tagit klassiska bilder från Fittja med höghus och så. Vi ville ge en annan bild av området. Inte för att försköna utan för att det faktiskt ser ut så, säger Jay Vasquez.

Bland annat kunde han leda filmteamet till natursköna platser på andra sidan Albysjön, i närheten av Flottsbrobacken. Där fick bland annat Elias och Zeynep utöva sin förbjudna kärlek.

– Filmen kommer att sticka ut fotomässigt, inget snack om det. Vi har jobbat mycket med ljus­sättningen, filter på kameran och andra vinklar. Fotot är mer franskt och amerikanskt och följer inte den svenska mallen som är väldigt realistisk, nästan dokumentär. Det kommer definitivt att bli en snackis, säger Jay Vasquez.

Fakta

Premiär i Tumba

Sverigepremiär: På fredag.

Visas: Bland annat både i Tumba och Hallunda.

På torsdag: Då kommer personer som varit inblandade i ”Shoo Bre” att kunna se filmen på bion i Tumba.