Denise Rudberg: ”Väldigt charmigt när folk har laster”

Författaren Denise Rudberg och hennes deckarhjältinna Marianne Jidhoff delar mer än bara kärleken till chokladpraliner. Nu är hon aktuell med den sjätte boken i sin elegant crime-serie och än finns inga planer på att lämna Marianne.

– Jag är här alldeles för ofta för mitt eget bästa, säger Denise och skrattar när hon kliver in på Ejes Choklad på Erik Dahlbergsgatan.

Den vita tryffelnougaten är en av hennes favoritpraliner och därför har hon låtit böckernas huvudkaraktär, Marianne Jidhoff, ärva den egenskapen. Nästan varje vecka kommer kunder som läst Denises böcker till Ejes på jakt efter den kända pralinen.

– Det är roligt hur sådant kan få fötter. Jag älskar kombinationen lakrits och choklad, säger Denise och tar en tugga av en lakritsdröm.

Ejes har funnits sedan 1923 och Denise Rudberg, som växte upp på hörnet av Storgatan-Grevgatan, har kommit hit sedan hon var omkring fyra–fem år gammal. Hennes farmor jobbade som sekreterare på flygvapnet på Värtavägen och ibland när Denise hade varit med henne på jobbet blev det ett besök i den lilla chokladbutiken på vägen hem.

– Jag kommer inte från någon tjusig Östermalmsfamilj utan min släkt var arbetare fast på Östermalm. Mina föräldrar var portvakter.

Att Östermalm och andra lyxiga miljöer skulle vara skådeplats för hennes böcker om den 55-åriga förmögna åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff som löser brott föll sig därför naturligt.

– Det är mycket diskbänksrealism i deckare annars, det skitiga och grova. Men det är här makten och pengarna finns. Dessutom kan jag det här. Jag är inte uppvuxen i en överklassfamilj men jag har levt i den miljön och vet hur det funkar, säger hon.

Denise Rudberg på östermalm Fotograf Oliver Lindkvist

Precis som deckarhjältinnan Marianne Jidhoff har Denise Rudberg en förkärlek till Ejes Chokladsom har försett Öster­malmsborna med ­praliner sedan1923. Favoritpralinerna är vit ­tryffelnougat och lakritsdröm. Foto: Oliver Lindkvist


En pralinälskares miniguide till Stockholm:

Ejes, som figurerar i Denise Rudbergs elegant crime-serie, är bara ett av flera ställen där du kan köpa handgjorda praliner.

Här har du tre andra pralinmakare i stan:

1. OmnOmnOmn Här jobbar man småskaligt och tillverkar choklad utan maskiner. Här hittar du vanliga och ovanliga, handgjorda och handmålade färska praliner. I morgon, lördag 22 oktober, är deras sista dag på Gullmarsvägen 42 F i Årsta. Passa på att dra dit då. Annars får du vänta till december, senast, när de flyttat in i sina nya lokaler på Hammarby Allé 9 vid Skanstullsbron.

2. Handgjort Stockholm På Hanna Paulis gata 29 i Fruängen, ­i vad som på 50-talet var en mejeributik, tillverkas i dag tonvis med chokladpraliner med olika spännande smakkombinationer.

3. Chokladfabriken På Regeringsgatan 58 och S:t Eriksplan 9 hittar du praliner som tillverkats för hand i själva fabriken som är belägen på vid Tjärhovsplan på Södermalm. Pralinerna tillverkas av den choklad som passar fyllningen bäst, men skalet är oftast deras huschoklad Satilia från Valrhona. Bor du inte i närheten kan du faktiskt beställa praliner härifrån direkt hem i brevlådan.


 

Kreativiteten tycks aldrig sluta flöda hos Denise Rudberg. Efter att ha pluggat dramaturgi i New York på 90-talet debuterade hon, 29 år gammal, som författare med boken Väninnan. Sedan dess har hon skrivit ytterligare 23 böcker där hon varvat chicklit och ungdomsböcker med elegant crime, som hon kallar sin egen variant av kriminalromanen, där böckerna om Marianne Jidhoff hör hemma.

– Jag blir en bättre författare desto mer jag skriver, säger Denise.

En låda praliner rikare tar vi oss vidare till ett annat av hennes favoritställen, Sibyllans Kaffe & Tehandel som legat på samma ställe sedan 1918, ett stenkast från Östermalmstorg. En stark doft av te slår emot oss när vi kliver in. Ett par minuter senare dyker ägaren Henrik Berg in. Vi får följa med till den delen av lokalen där teprovsmakningarna sker och får varsin kopp varmt oolong-te.

– Inte för att jag är så traditionsenlig men jag tycker att det är viktigt att värna om mindre aktörer. Det är inte människor som tjänar grova pengar utan de sliter som djur för att få verksamheten att funka och slåss mot kedjor. Det är eldsjälarna som gör stadsdelen, säger Denise.

Under sina 45 år har Denise Rudberg bara lämnat Östermalm under sina studier i New York, en årslång avstickare till Kungsholmen och sexton månader i Saltsjöbaden. Den sista perioden var en väldigt olycklig tid i hennes liv.

– Min farmor, som jag stod väldigt nära, mina två mormödrar och min morfar – alla dog under ett och samma år. Jag gick in i sorg och kände mig så fruktansvärt gammal. Situationen underlättades inte av att jag kände mig väldigt isolerad av att bo utanför stan.

Men det kom trots allt något gott ur det. Samma år skapade hon karaktären Marianne Jidhoff som i den första boken även hon är i sorg efter att precis ha förlorat sin make.

– Jag och Marianne Jidhoff hade många likheter och vi möts mer och mer, framförallt i ålder, men också i andra egenskaper som jag har börjat acceptera hos mig själv. När jag var yngre var jag extremt social och älskade fester och idag är jag mer dämpad, säger Denise som under några år var nattklubbsvärdinna på Riche.


Tre andra karaktärer med lånade drag:

1. Erik Ponti Jan Guillous karaktär Erik Ponti är precis som Guillou till yrket journalist och brukar av många betraktas som en ­avbildning av författaren själv. I en ­epilog till ”Men inte om det gäller din dotter” berättas det att Erik Ponti går vidare i livet med att skriva Carl Hamiltons livsberättelse i tio volymer. Eftersom även Carl Hamilton är en av Guillous fiktiva karaktärer tycks detta vara en rätt tydlig anspelning på honom själv.

2. Long John Silver Piraten i Skatt- kammarön är en av många dubbelnaturer i Robert Louis Stevensons författarskap.
­Enligt vissa ska temat, som även går igen i Stevensons ”Dr Jekyll och Mr Hyde”, inte enbart vara en litterär konstruktion. Författaren ska själv ha medgivit att han hyste ”två manifestationer av medvetande” inom sig, vilka han beskrev som ”myself” och ”the other fellow”.

3. Skärgårdsspöken Skräck-författaren­ John Ajvide Lindkvist är ett ­dokumenterat stort fan av brittiska 80-talsbandet The Smiths. Bandets låttitlar och texter återkommer i flera av hans böcker, inte minst i romanen Människohamn, där två spöken åker runt på flakmoppe på en ö i skärgården och citerar Smiths-låtar.


 

Denise Rudberg på östermalm Fotograf Oliver Lindkvist

När Denise Rudberg försöker skära ner på kaffekonsumtionenblir det te i  stället. Sibyllans Kaffe & Tehandel är favoritstället. ”Det är eldsjälarna som gör stadsdelen”, säger hon. Foto: Oliver Lindkvist

Trots att Marianne har en del fester och tillställningar i böckerna gillar hon också att vara hemma själv och röka under köksfläkten. Just rökningen är däremot en egenskap som Denise, som själv inte röker, har tillskrivit henne.

– Jag älskar när folk röker. Jag tycker att det är väldigt charmigt när folk har laster. Det vore jättetråkigt om Marianne var supersportig, nu äter hon choklad och kämpar hon sig ut på sina promenader. Det är mänskligt, säger Denise.

Hennes nysläppta bok På sex meters djup är den sjätte i serien om Marianne Jidhoff – och ska man leva med en karaktär så länge som Denise har gjort måste man nog gilla den.

– Jag hade tänkt att det skulle bli nio böcker, men det kommer att bli tolv. Jag bestämde mig i somras, jag kan inte lämna Marianne. Nu börjar vi ha roligt. Det finns så mycket hon måste hinna göra.

Fakta

Släpper sin sjätte bok om Marianne Jidhoff

Namn: Denise Rudberg.

Ålder: 45 år.

Bor: Östermalm.

Yrke: Författare.

Aktuell med: På sex meters djup, den sjätte delen ­i sin elegant crime-serie om den brottslösande åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff. Den här gången försvinner ett konstnärspar, känt för att blottlägga kultur­elitens och maktens hemligheter, spårlöst. Några veckor senare mördas en kvinna på ett äldreboende och plötsligt verkar mordfallet ha kopplingar till konstnärsparets mystiska försvinnande.