ANNONS

Runbyprofilen inviger konståret i Väsby

Bo Mossberg vid sitt skrivbord.
Bo Mossberg vid sitt skrivbord i hemmet i Runby, kvarteret Ägget.
Åsa Bjurberg Gartz och Pia Turström på Väsby konsthall.
Åsa Bjurberg Gartz och Pia Turström är mycket glada åt utställningen.
På lördag inleds konståret på Väsby konsthall med en utställning av Runbyprofilen Bo ”Bosse” Mossberg, mest känd för sina botaniska akvareller.
ANNONS

Bo Mossberg har många strängar på sin lyra. Tecknandet började han med redan som barn på 1940-talet. Sedan dess har han hunnit med en omfattande produktion av framför allt akvareller med botaniska motiv.

Han har illustrerat ett stort antal böcker om växter, svampar och orkidéer, bland annat mastodontverket ”Den nordiska floran” som innehåller 3250 arter. Han har även formgivit frimärken, illustrerat barnböcker och gjort bokomslag. Dessutom spelar han klarinett och har turnerat som jazzmusiker.

Avbildar folk i smyg

Nu inleder han alltså året på Väsby konsthall med bilder från sitt långa yrkesliv.
­ – Det känns väldigt spännande, och lite nervöst. Jag har fått hela konsthallen till mitt förfogande. Jag är egentligen inte så nervös inför själva utställningen, men man skulle kanske spela också. Är jag i form ska jag vara med och spela med Swing Art Trio, säger Bo Mossberg.

Utställningen kretsar mycket kring bildbiografin som han gav ut för ett år sedan, men går inte lika långt tillbaka i tiden som boken. På konsthallen kommer man att kunna se bilder från 1960-talet och framåt. Bo har själv valt ut de drygt 200 bilderna.

– Det är stora lokaler så det får plats många bilder. Det blir både växtbilder och svampar, men också teckningar från pendeltåget och tunnelbanan. Där får man smyga lite med blocket så att folk inte ser att man ritar av dom, säger han.

Många lokala konstnärer

Åsa Bjurberg Gartz och Pia Turström på Väsby Konsthall är mycket nöjda med årets program, och särskilt med Bosse Mossberg.
– Det är kul att han orkar, i och med att han är så gammal, tycker Pia.

Åsa instämmer och tillägger.
– Det är fjärde gången vi inleder ett nytt år med en lokal förmåga.

ANNONS

Annars försöker de få till en blandad repertoar, både när det gäller form och uttryck och konstnärernas bakgrund. Just i år är det många svenska konstnärer och kvinnor som ställer ut. Dessutom bjuder konsthallen regelbundet in allmänheten att bidra med egen konst och få den bedömd av en jury.
– Vi har ett stipendium på 10 000 kronor som vi delar ut. Konstnärer från hela Sverige kan söka. Men vi har ovanligt många konstnärer här i Väsby, säger Pia.

Åsa håller med.
– Det är många som målar i Väsby. Det är säkert så att konsthallen, och grundaren Ricardo, bidrar till att det är så.

Fakta

Se utställningen

Utställningen med Bo Mossberg invigs på lördag 14 januari kl 12 och pågår till och med 12 februari. Bo Mossberg visar och berättar om sina bilder söndagen 15 januari och söndagen 12 februari kl. 14.00.

Hela årets program finns på http://www.vasbykonsthall.com/2017/program_2017.htm

Källa: Väsby konsthall
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.