ANNONS

Rytmer från hela världen

Samspelta – Christer Lyssarides, Perry Vallgren, Lina Langendorf och Tommy Galento.
Samspelta – Christer Lyssarides, Perry Vallgren, Lina Langendorf och Tommy Galento.
OK Star Orchestra höjs till skyarna för sin tillbakalutat svängiga musik med influenser från alla världsdelar.

Grunden komponerar Tommy Galento hemma i lägenheten i Örnsberg.
ANNONS

När Tommy Galento fick idén till OK Star Orchestra hade han bara skissartade idéer om hur musiken skulle låta. Det enda han var säker på var att han ville starta ett nytt band, där han själv skulle spela rytmgitarr. Han knöt snabbt till sig sologitarristen Christer Lyssarides och trummisen Perry Vallgren. Så började de skapa, förutsättningslöst och med alla sinnen öppna.

– Att bilda ett band är som att inleda ett förhållande. När man börjar vet man inte hur det ska sluta. Det kan krascha ganska fort eller sluta med fem barn, säger Tommy Galento och slår sig ner med ett brett leende på en pall i bandets trånga replokal.

Just det här förhållandet har hittills gått strålande. OK Star Orchestra har bara funnits i tre år, men har redan gett ut tre kritikerrosade skivor och fått mycket beröm för sina spelglada konserter. Recensenterna bara älskar orkesterns rytmiska och lekfulla musik som rymmer allt från jazz och funk till karibiska och afrikanska rytmer.

I fjol vann gänget dessutom Manifestpriset (ett musikpris för artister på oberoende skivbolag) i kategorin folkmusik/visa för sin andra cd ”Sound classique”. I år blev de nominerade i kategorin rytm för nya cd:n ”The beat and the Melody”, en stämningsfull, dansant och tillbakalutat svängig skiva med influenser från alla världsdelar. Men någon mångkulturell programidé finns inte, betonar de.

– Vi har lyssnat på musik från hela världen i många år och det har sipprat in i vårt sätt att spela och tänka musikaliskt. Det är därför vår musik låter som den gör, inte för att vi försöker vara mångkulturella, säger Christer Lyssarides.

OK Star Orchestra har sex medlemmar, alla väletablerade musiker med lång erfarenhet. Denna tisdagsförmiddag har fyra av dem samlats i bandets minimala källarlokal på Söder – Christer Lyssarides, Perry Vallgren, Tommy Galento och saxofonisten Lina Langendorf.

Det är här musiken tar form. Tommy Galento komponerar visserligen grunden hemma i Örnsberg, men det innebär inte att den är fix och färdig.

– Nyckeln till vårt sound är att vi är musiker som kommer från olika håll. Alla bidrar med sina idéer, som tillsammans skapar något större, säger Lina Langendorf.

Hon är lycklig över att ha fått en plats i bandet. Från början var hon ett fan. Som programledare för P2:s musikprogram ”Kalejdoskop” har hon ständigt öronen öppna för ny, intressant musik, så hon sprang på OK Star Orchestras konserter, dansade järnet – och tjatade om att få vara med.

ANNONS

Det fick hon. Redan på andra skivan kan man höra hennes saxo-fon, så numera får hon dansa på scenen i stället för på golvet när OK Star Orchestra har konsert. Närmast blir det i Stallet vid Nybrokajen den 18 februari och i Tellus i Midsommarkransen den 3 mars.

– Det blir extra kul att spela på Tellus. Det är ett mysigt ställe där man är nära publiken, säger Tommy Galento.

Fakta

Konserter på Tellus, Stallet och Twang

Band: OK Star Orchestra.

Aktuella: Med tredje skivan ”The Beat and the Melody” och med flera konserter – i Stallet vid Nybrokajen den 18 februari, på Bio Tellus i Midsommarkransen den 3 mars och på Twang på Södermalm den 10 mars.

Medlemmar: Örnsbergsbon Tommy Galento (kompositör, rytmgitarr), Hammarbyhöjdenbon Perry Vallgren (trummor, slagverk), Sturebybon Hassan Bah (kongoma, slagverk), Aspuddsbon Tomas Dawidowski (bas, kornett), Söderbon Lina Langendorf (saxofon, flöjt, basklarinett) och Kristinebergsbon Mistah Christah Lyssarides (sologitarr, bouzouki, lap steel) .

Tidigare album: ”Cobra Sessions” (2009) och ”Sound Classique” (2010).