ANNONS

Såg sig själv som en bluff

Morgan Alling valde till slut att klippa banden med personer ur sitt förflutna. ”Jag tycker att jag har en varm personlighet. Att vara bitter ligger inte för mig, men så började jag upptäcka att jag var arg.”
Morgan Alling valde till slut att klippa banden med personer ur sitt förflutna. ”Jag tycker att jag har en varm personlighet. Att vara bitter ligger inte för mig, men så började jag upptäcka att jag var arg.”
Morgan Alling fick allt han drömde om. Då kom hans svåra uppväxt i kapp honom. I ”Vinter i P1” berättar skådespelaren om hur han började ta sitt liv på allvar.

”Jag har klippt med vissa i min släkt.”
ANNONS

Det tog över 30 år innan Morgan Alling insåg att han tillät andra människor att sätta sig på honom.

– Jag levde med översittare, vilket gjorde att jag lade mig ner. Mina tjejer och till och med mina vänner tryckte ner mig.

Morgan Alling hade gott självförtroende, han visste att han skriver bra och är duktig på scen. Ändå hade han en känsla av att allt var en bluff och tyckte inte om sig själv.

Den låga självkänslan hade sitt ursprung i den hårda kriminella miljö som Morgan växte upp i.

Där stod stora tuffa killar med näven höjd: ”Håll käften, så här ska det vara, annars får du en hurring”.

– Det köper man som barn, men som vuxen blir man förbannad. Ändå styrs man av ord och handlingar sedan barnsben. Samtidigt fick jag med mig att någon sa ”du är ett maskrosbarn, Morgan.”

Morgan Alling sitter på kafé Kringlan vid Södra station. Här på kaféet satt han också och skrev sin självbiografi ”Kriget är slut”, efter att ha berättat om sin tuffa barndom i ”Sommar” 2009. Radioprogrammet berörde så starkt att Morgan Alling nu är en av åtta utvalda, när P1:s lyssnare fick önska vilka sommarpratare de ville ha som vintervärdar.

I ”Vinter i P1” ska Morgan Alling berätta om orden som kan förstöra, men också förändra en. Hur han till sist vågade ta sig själv på allvar.

– En del säger att blod är tjockare än vatten, men har du blivit sexuellt utnyttjad eller misshandlad hela din förbannade barndom, är det ingen bra relation. Det låter väldigt cyniskt och krasst, men jag har klippt med vissa i min släkt. Varför älta sådant som hände med människor för 30, 40 år sedan?

ANNONS

Insikten kom när hans fru Anna-Maria sa till honom: ”Du träffar inte ens människan, ändå är du arg i två timmar efter att den personen har ringt. Kom igen! Varför tillåter du den människan att påverka dig så mycket?”

– När man bestämt sig för att lägga på luren är det väldigt skönt. Grejen är att man inte kan bli omtyckt och älskad av alla. Det trodde jag tidigare nämligen och hela mitt fokus låg på människor som jag märkte inte gillade mig.

På juldagen var det premiär för den nya filmen ”Sune i Grekland – all inclusive”.

Där axlar Morgan rollen som knäppa pappa Rudolf som trasslar in sig i en lögn och tvingas betala en dyr resa för hela familjen till Grekland.

Under inspelningarna i maj och juni var det värmerekord och 46 grader varmt på Rhodos.

– Jag var ganska kokt i huvudet. Det var bara att dricka mycket vatten, stå under ett parasoll och härda ut, säger Morgan.

Finns det några likheter mellan dig och pappa Rudolf?

– Egentligen vill Rudolf bara fiska och har köpt nytt fiskespö. Det är väl det jag är ute efter också. Att ligga under ett parasoll under en solhatt och läsa en bok, säger Morgan som precis har köpt sommarstuga i Riala.

– Där ska jag bara vara.

Morgan Alling som pappa Rudolf i nya Sune-filmen. Resten av familjens spelas av Julius Jimenez Hugoson (Håkan Bråkan), William Ringström (Sune), Anja Lundqvist (mamma) och Hanna Elffors Elfström (storasyster Anna).

’’ Hela mitt fokus låg på människor som jag märkte inte gillade mig.” morgan alling, skådespelare

Fakta

Spelar knäpp pappa i Sune-filmen

Namn: Morgan Alling.

Ålder: 44 år.

Familj: Hustru Anna-Maria Dahl, Wille, 4 och Love, 1.

Bor: Skanstull, Allhelgona­lunden.

Yrke: Skådespelare, regissör, manusförfattare.

Aktuell: Vintervärd i P1 den 29 december klockan 13. Spelar Sunes knäppa pappa Rudolf i familjefilmen ”Sune i Grekland – all inclusive”, som hade biopremiär den 25 december. Filmen är fristående och bygger inte vidare på ”Sunes sommar” och ”Sunes jul”, där Peter Haber spelade klantig pappa.