ANNONS

Salvador Dali ska locka en ny publik

I sommar får konsthallen i Edsvik besök av en av kulturvärldens superkändisar.

– Vi vill visa upp en annan bild av Salvador Dali, säger intendent Ricardo Donoso.
ANNONS

Få konstnärer har lämnat ett lika stort avtryck på eftervärlden som surrealisten Salvador Dali.

Ett kändiskap som föddes lika mycket ur hans konstnärskap som hans excentriska person och leverne.

I sommar ges chansen att lära känna Salvador Dali lite bättre när ett stort antal av hans verk ställs ut på Edsviks konsthall.

– Svalvador Dali var en mång- sidig konstnär och vi har valt att fokusera på en sida som inte tidigare har visats i Sverige, berättar Ricardo Donoso.

Utställningen pågår mellan den 30 maj och 12 augusti och kommer bland annat att innehålla över 30 skulpturer. Den som sett Dalis tavlor kommer garanterat att känna igen sig, lovar Ricardo Donoso.

– Flera skulpturer är parafra-ser på kända målningar. Vi kommer bland annat att ha en fem meter hög skulptur på golvet som föreställer en rinnande klocka som hänger på ett träd i brons. De rinnande klockorna återkommer i många av hans verk, säger han.

Även de 120 grafiska blad av Dali som samtidigt hängs ut innehåller mycket av den symbolik som kännetecknar konstnären.

Ricardo Donoso hymlar inte med att det är fokuset på Dalis måleri som gör utställningen möjlig.

– Skulpturerna är egentligen alldeles för dyra att låna in, men tavlorna är ännu dyrare, säger han.

ANNONS

Satsningen på att få hit verk av en så känd konstnär som Salvador Dali ligger förstås helt i linje med den uttalade ambitionen från både konsthallen och kommunen att sätta Edsvik på kartan.

– Vi vill locka en bredare publik och det är inte varje dag man får en världskonstnärs verk till förorten. Det här ger oss möjligheter att verkligen konkurrera med de etablerade konsthallarna inne i centrala Stockholm, säger Ricardo Donoso.

Utställningen är också början på en ny inriktning för Edsviks konsthall.

– Vi haft fyra stora utställningar med skandinaviskt måleri. Nu kommer vi att ändra inriktning och ha tre, fyra utställningar med surrealistisk konst. Sen blir det abstrakt konst, säger Ricardo Donoso.

Skulptur av Salvador Dali som kan ses på utställningen.