ANNONS

Hundra års samisk tidsresa på Edsvik

Utställningen Áigemátki – tidsresa – visas på Edsvik konsthall.
Utställningen Áigemátki – tidsresa – visas på Edsvik konsthall.
Från 26 januari visas utställningen Áigemátki på Edsvik konsthall. Sammanlagt 19 samiska konstnärer ställer ut – alla med ett tydligt politiskt budskap eller underton. På invigningen föreläser den svensk-samiska skådespelaren Maj-Doris Rimpi, känd från Sameblod.
ANNONS

Sista helgen i januari går Áigemátki upp på Edsvik konsthall. Áigemátki som betyder tidsresa, är en vandringsutställning av samisk samtidskonst.

Utställningen visades första gången i norska staden Trondheim för två år sedan i samband med 100-årsjubileet av samernas första landsmöte som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Sedan 1992 firas samernas nationaldag samma datum.

– Det är en väldigt mångsidig utställning som visar den samtida konsten. Grundtanken med att visa den är att sprida kunskapen om samisk samtidskonst, säger Ricardo Donoso, konstnärlig ledare på Edsvik konsthall.

Det politiska budskapet är det som förenar konsten som består av både skulptur, textil, måleri och videokonst. En av konstnärerna som medverkar är Anders Sunna, nyligen aktuell i Modernautställningen på Moderna museet, vars bilder är starkt politiska och speglar den sociala problematiken som minoritetsbefolkning.

Maj-Doris Rimpi föreläser

De sammanlagt 19 konstnärerna som ställer ut är bosatta i Sverige, Norge och Finland. Utställningen har skapats av samiska konstnärsförbundet SDS, vars mål är att öka kunskapen om samisk samtida konst och kultur.

Utställningen invigs lördag den 26 januari med bland andra Maj-Doris Rimpi, svensk-samisk skådespelare känd från filmen Sameblod. Hon är även renskötare och konstnär och kommer att föreläsa klockan 15.00.

Fakta

Áigemátki

Utställningsperiod: 26 januari – 24 februari

Vernissage: Lördag 26 januari kl. 11-17.
Invigning kl. 13 med b.la Jonas Larsson Törnberg, tf. kultur- och ungdomschef vid kultur- och fritidskontoret, Sollentuna kommun. Maj-Doris Rimpi, skådespelare, renskötare och konstnär, föreläser klockan 15.

Plats: Edsvik konsthall

Öppettider: Tis-sön kl. 11-17

Fakta

Deltagande konstnärer:

Victoria Andersson
Tomas Colbengtson
Monica Edmondson
Bente Geving
Annelise Josefsen
Per Isak Juuso
Inger Blix Kvammen
Britta Marakatt Labba
Mathis Nango
Hege Annestad Nilsen
Charlotte Nilsen
Hilde Skancke Pedersen
Synnøve Persen
Outi Pieski
Gjert Rognli
Maret Anne Sara
Odd Marakatt Sivertsen
Lena Stenberg
Anders Sunna
Liselotte Wajstedt
Eva Delving Wiklund

Källa: Edsvik konsthall
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.