Sten samlar på Monopol – har 69 stycken

Sten A. Truedsson har en stor samling Monopol-spel.
Sten A. Truedsson har en stor samling Monopol-spel.
Julhelgen innebär sällskapsspel för många familjer.
Få står så väl rustade som Sten A. Truedsson på Kungsholmen – som har 69 olika Monopol-spel.
Ett är till och med barnförbjudet.

Sten A. Truedsson radar upp ett tiotal Monopol-spel i vardagsrummet i lägenheten på Kungsholmen. Betydligt fler finns i förrådet.

– Jag räknade till 69 spel. Minst 50 är helt olika varianter, säger han och öppnar lådan till det som var hans allra första spel.

Det är en norsk variant från 40-talet där man kan köpa Rådhusplassen för 4 000 norska kronor.

– Jag är född i Trelleborg 1941 och då bodde vi grannar med en holländsk familj som flytt kriget och kommit till Sverige via Norge. När kriget tog slut och de flyttade hem fick jag spelet, berättar Sten.

Samlingen har vuxit

Sedan dess har samlingen av Monopol-spel vuxit. På bordet finns en italiensk jubileumsgåva, ett bolivianskt spel och ett på arabiska. Här finns till och med en mer barnförbjuden variant, Ghettopoly, där man köper droger och vapen istället för hotell och fabriker.

– När jag var liten hade man inte så mycket att välja på. Det var kortspel, ishockeyspel och Monopol, som var det som jag tyckte var roligast.

Sten A. Truedsson menar att en förklaring till spelets popularitet finns i möjligheten att göra en bra affär.

– Alla tycker om att tjäna pengar och känna sig framgångsrik.

Det första Monopol-spelet lanserades 1935 och baserades då på det ännu äldre spelet The Landlord’s game. Med åren har spelet blivit något av en symbol för kapitalism men från början var spelet snarare en kritik mot vad som kan hända om en person får monopol på allt ägande.

– Det är ju lite grymt på det sättet att det är poäng att göra de andra spelarna utfattiga, säger Sten A. Truedsson.

Har många andra spel i lådorna

Om Sten A. Truedsson skulle tröttna på att spela Monopol (eller Matador som det står hans danska spel) har han gått om andra spel i hyllorna. Han visar spelmarker till kortspelet Vira, en vacker trälåda till det kinesiska spelet Mahjong komplett med räknestickor och klossar samt ett speciellt bräde för det brittiska kortspelet Cribbage.

– Det jag tycker är lite tråkigt med dagens dataspel är de som spelar sitter ensamma. Det sociala är viktigt. Det är därför jag inte spelar bridge, för då får man inte prata.

En annan grundläggande sak är att alltid uppträda som en gentleman.

– Spela aldrig om pengar med dina vänner för då har snart inga kvar, och var aldrig en dålig förlorare. Det är mina två bästa råd, säger Sten.

Den som är lite äldre och vill lära sig mer om olika spel kan på fredagar träffa Sten och några av hans vänner på träffpunkten Baltzar på Kungsholmen.

– Många tänker att de inte kan de olika spelen och vågar inte komma. Men det gör inget, man kan lära sig spelen. Nu är vi ofta bara fem personer som spelar men det vore roligt om fler ville komma, säger han.