Se konsten på vita duken

Ur inspelningen av första filmen som handlar om Rembrandt.
Ur inspelningen av första filmen som handlar om Rembrandt.
Film är bäst på bio. Men hur fungerar en konstutställning på vita duken?

Nu satsar bion i Tumba på att ta med publiken till världens mest kända museer.

Rembrandt, Van Gogh och Matisse är några av konstens verkliga legender som kommer på besök till Botkyrka. I fem föreställningar, med start på måndag, satsar Tumbascenen på att konst ska locka folk till bion. Först ut är ett besök på National Gallery i London.

– Vi tror att det här kommer att gå bra. Vi testade i våras att visa en film om Vatikanmuseet och Sixtinska kapellet, och det kom ett 50-tal personer, säger Peter Edsbrand som är chef för Folkets hus i Tumba och Tumbascenen.

Utställningen i London, som biopubliken kommer att få se, handlar om Rembrandt. Daniel Söderberg, kommunikatör på Folkets hus och parker i Sverige, har på förhand sett två av filmerna i filmserien ”Exhibition on Screen” som har svensk undertext. Filmerna har berättarröst, men delvis också guidning i bild av riktiga experter.

– Sådant får du inte om du går till museet. Du får se konstverken i nära detalj och slipper trängas med allt folk som annars rör sig på de här museerna, säger Daniel Söderberg.

Flera av filmerna handlar om utställningar som bara visats under en kort period på de världskända museerna. De innehåller också mycket om jobbet och tankarna bakom kulisserna.

– Det är intervjuer med de som bygger utställningarna. Hur varsamt konstverken packas upp, och hur de tänker kring hängningen, med placering och ljussättning. Det är sådant du inte ser om du går till museum, säger Daniel Söderberg.

Sedan flera år tillbaka visar biograferna i både Hallunda och Tumba opera. Och hyllningskonserten för Botkyrkabandet Latin Kings är ett av flera populärkulturella evenemang publiken kunnat ta del av. Men konst på bio är något helt nytt, och i höst kommer det även bli direktsändning i Tumba av ”Hamlet” från National Theatre i London.

– Den har undertext på svenska och det är möjligt eftersom det finns ett manus för replikerna, säger Peter Edsbrand.

Direktsänd balett från Moskva är något annat som både biografen i Hallunda och Tumba satsar på i höst. Även sportsändningar förekommer på många biografer runt om i Sverige.

– Trenden är att det går mot fler och fler livesändningar på bio, säger Daniel Söderberg.

Fakta

Programmet för konstbio

14 september: Rembrandt.

26 oktober: Matisse.

23 november: Flickan med pärlörhänge av Johannes Vermeer.

18 januari: Vincent Van Gogh.

22 februari: Impressionisterna.

18 mars: Fabergé.