ANNONS

Sean släpper inte bananen

Fansen betyder mycket för Sean Banan. Ett av hans fans var på sjukhus och satt i rullstol efter en olycka. Sean åkte dit efter att ha fått brev från pojkens moster. ”Hans ögon lyste upp och sedan dess har vi varit ­kompisar.”
Fansen betyder mycket för Sean Banan. Ett av hans fans var på sjukhus och satt i rullstol efter en olycka. Sean åkte dit efter att ha fått brev från pojkens moster. ”Hans ögon lyste upp och sedan dess har vi varit ­kompisar.”
Han har gett rumpan ett ansikte. Men Sean Banan vill mer än så.

På lördag tävlar han i Melodifestivalen för andra gången.

Och artisten är inte bara barnens favorit – han har även massor av mammor efter sig.
ANNONS

Sean Banan hälsar med en stor hård kram och trycker av en rejäl puss på kinden. Sedan slår han sig ned vid skivbolagets enorma konferensbord med ett leende som gnistrar i kapp med de slipade glasstenarna i örsnibbarna.

Att intervjua Sina Samadi, som han egentligen heter, är inte så enkelt. För den som svarar på frågorna i alla intervjuer är hans alter ego, Sean Banan.

Kommer vi någonsin få möta Sina Samadi, som det står i ditt pass?

– Sina Simadi är den människa som jag är. Ibland väljer jag att visa den glada sidan av Sina Samadi och det är Sean Banan. När du sitter här gör du inte grejer som du kanske skulle göra hemma, som att gömma kråkor under soffan.

Förra året förklarade sig Sean Banan som kung i Melodifestivalen. I år ska han toppa det med låt­en ”Copacabanana”.

– Många har frågat mig hur fan jag ska slå Sean den förste Banan-showen. ”Copacabanana” handlar om min egen tävling, där jag ­redan har vunnit Melodifestivalen. Där alla vinner bara genom att vara sig själva. Efter ett års filosoferande och 87 spelningar bara i sommar, har jag fått en uppfattning om mitt kära rike. Många gnäller väldigt mycket här i Sverige, men hur ska alla kunna bli vinnare om alla är likadana? Vi behöver variation.

Att Sean Banan är barnens favorit råder det ingen tvekan om. Under spelningarna i somras slog han flera publikrekord. Ett möte han särskilt minns var kramen han fick av en femårig flicka på en bilutställning i Uppsala.

– Hon var blyg, men så hoppade hon upp i mitt knä och höll om mig i sju minuter sam­tidigt som hon spann som en katt. Mamman, som stod bredvid, började gråta och sedan kom hon också fram och kramades.

Varför har du valt att vara just frukten ”banan”?

ANNONS

– För länge sedan när jag gjorde danssåpan ”Floor Filler” valde fansen att kalla mig Sean Banan. Med tiden har jag formats mer och mer efter min målgrupp, som har blivit yngre och yngre.

Sean Banan letar hela tiden nya sätt att underhålla och i somras fick han kritik för sin komedi ”Sean Banan i Seanafrika”, där han åker till Afrika för att spela in en musikvideo med Kikki Danielsson.

– Många undrar om den här bananen tänker på vad han gör? Så börjar man överanalysera och hyr in en filmprofessor för att analysera en Sean Banan­-film. Kiss och bajs är roligt, om man är i den åldern. Hur kan folk sitta och analysera mina texter precis som en presidents tal? Jag ska inte ställa upp i regeringen. Än. Men jag jobbar framåt. Även om jag gillar bak.

Du, det där med baken. Vad handlar det om egentligen?

– Det är också något som har blivit överanalyserat. På mitt album fanns bara en enda låt som hette ”Skaka rumpa” och så har jag blivit mannen som gav rumpan ett ansikte. Men jag är också en tuttkille, som gillar underskattade kroppsdelar som anklar, vader, lår. Men jag tycker om annat också och kan ge igelkottar ett ansikte.

Träffar du många kvinnor?

– Eric Saade, Danny och de and­ra snor alla heta ungdomliga chiquitor, men det är lugnt. Det blir bara fler mammor över till mig.

Har du mammor efter dig!?

– Det händer. Vilka mammor tycker inte om någon som verkligen är älskad av deras barn? Om jag tycker någon är en bra person, blir jag också betuttad ­eller melonad, som jag kallar det. Det finns inga frukter jag inte kan hantera.

Fakta

Gillar Will Smith

Namn: Sina Samadi, alias Sean Banan.

Ålder: 27 år.

Bor: ”I en banankartong på Valhallavägen, Östermalm.”

Yrke: Underhållare, kompositör.

Aktuell: I Melodifestivalen den 9 februari med ”Copacabanana”.

Familj: ”Flickvän? Nej, om jag håller mig till en mamma kan jag inte adoptera fler barn.”

Idol: Will Smith. ”Jag är jätte­influerad av honom. Även om han gör seriösa rullar, kan man se ”Fresh Prince of Bel-Air” djupt i hans ögon.”