På second hand i Bro hittar alla en egen stil

Sofia Lervik och Frida Backlund tror att den vita kappan kommer att säljas snabbt.
Sofia Lervik och Frida Backlund tror att den vita kappan kommer att säljas snabbt.
För dem som shoppar second hand är det inte trender som styr - tvärtom. Det som går åt fortast är unika plagg, berättar Johan Ireblad på Läkarmissionens second handbutik i Bro.

I butiken, som ligger högst upp i gamla Fliesbergshuset i Bro, är det välsorterat och prydligt med tydliga skyltar. Bakom butikens väggar är det dock lite rörigare – ett välordnat kaos där personalen sorterar och planerar för vad som ska ut i butik.
Här hänger vinterns och höstens tjocka kläder och väntar på att få komma Upplands-Broborna till gagn. Butiken håller precis på att växla om till varmare kläder.

– Modebutikerna ligger två månader före, vi är istället igång med säsongen när säsongen är. Folk kommer och fyndar efter sitt nubehov, säger Johan Ireblad som är butikschef.

Sofia Lervik och Frida Backlund som jobbar på klädavdelningen visar upp en vit kappa i syntetpäls. Den kommer att gå åt fort tror de.

– Många vill ha något annorlunda, inte det som är i de vanliga butikerna nu, säger Sofia Lervik.

Johan Ireblad, Läkarmissionen i Bro

Johan Ireblad, butikschef på Läkarmissionen i Bro.

När vintern närmar sig brukar också varma jackor av dyrare märken vara populära – den som handlar second hand vill gärna göra ett fynd. Även vintageklänningar, kostymer och blusar säljer.

Att handla second hand är ofta något människor gör långsiktigt och målmedvetet. Många Upplands-Bro-bor återvänder flera gånger till butiken för att hitta det perfekta fyndet.

– Här följer man inte trender utan tvärtom. Här handlar människor det som passar sin person och situation. Många av våra kunder har personliga stilar, säger Johan Ireblad.

Allt överskott från försäljningen i butiken går till Läkarmissionens olika projekt internationellt.

Fakta

Johans tips: Så håller kläderna längre

  • Vårda kläderna enligt skötselråden.
  • Ta ut och vädra dina kläder regelbundet.
  • Ta bort fläckar omedelbart!
  • Förvara kläderna i en jämn temperatur för att undvika fukt.
  • Har du inte använt dina kläder på ett par säsonger – vädra ur dem och skänk bort dem så får någon annan glädje av dem.
Fakta

Johans tips: Så fyndar du på second hand

  • Gör ditt besök som en trevlig utflykt! Ha gott om tid!
  • Välj en second hand som har något för alla.
  • Välj en butik som är ren och doftar fräscht – då är varorna också rena och fräscha.
  • Prata gärna med personalen, de kanske har något på lut om de får veta vad du söker.
  • Försök inte att pruta. Kom ihåg att ditt inköp går till välgörenhet 
.

Hur klär du dig i höst?

Eva Leonardsson, 62, förskolepedagog, Bro
Jag väljer dag för dag vad jag ska ha på mig, jag har ingen särskild stil utan det beror på humör. Idag ville jag ha sköna brallor och någonting längre som går ner en bit. Sen tyckte jag att det var för somrigt med sandaler till. Jag köper gärna på Myrorna och kläder som jag gillar kan hänga med i 10, 15 år.
Roger Yrsén, 50, sjukpensionär, Bro
Det ska vara skönt, bekvämt och stryktåligt. Jag har hundar och är ute mycket i skog och mark. De här kläderna passar i skogen och när jag är och fiskar. Kepsen tyckte jag var snygg och passar till kläderna. Jag köper nytt när någonting går sönder - det som går åt mest är skor.
Andreas Hniopek, 38, senior konsult inom it-management, Upplands Väsby
Jag jobbar i stan och där har vi klädkod att vi ska ha skjorta. Nu börjar det bli kallt så då blev det en kavaj också. På hösten har jag en trenchcoat till. Jag försöker ha färger som passar ihop så att jag kan hålla garderoben kort. På fritiden använder jag mycket outdoorskläder.
Therese Zethraeus, 31, musiker, Jakobsberg
Jag klär mig kvinnligt. Jag har två hattar som jag använder ofta för det skyddar mot solen, och skyddar huden från rynkor. Jag gillar färg och försöker muntra upp mig själv med färgglada kläder. Det är viktigt att ha fina kläder, man blir bättre bemött då.