ANNONS

Semlor bättre än bankjobb

Lena Nielsen är utbildad konditor, men ser sig framför allt som ”kafétant”.
Lena Nielsen är utbildad konditor, men ser sig framför allt som ”kafétant”.
Lena Nielsen bytte sitt bankjobb mot eget kafé. Semlor med lite tuggmotstånd är en av hennes specialiteter.

– Jag tittar på väderleksrapporten varje kväll för att förutse hur många semlor som behövs nästa dag.
ANNONS

Tyresta by med faluröda gamla byggnader och långa gärdsgårdar var ett utflyktsmål långt innan det omgivande vildmarksområdet blev nationalpark. Sedan 1950-talet har det funnits ett kafé här. Lena Nielsen är uppväxt i Haninge och brukade komma hit som barn.

– Om jag ska ha ett fik en dag – då ska jag ha det här, sa jag då.

Både den gamla bymiljön och kundkretsen, ofta sugen på något gott, lockade.

Bakom disken finns bakbänkarna där semlorna skapas, med startdatum vid trettonhelgen.

– Receptet kommer från mormors bok ursprungligen och är en enkel konstruktion egentligen. Jag använder smör, andra föredrar olja eller margarin.

Lena Nielsen är utbildad florist. Men blomsterkarriären blev kort. I stället ägnade hon sig åt sparande och lån. Bankjobbet varade i många år.

– Men jag har alltid varit intresserad av att baka, och hade möjlighet att göra det när barnen var små. Det roliga var liksom att pröva sig fram. Man måste snappa upp nya saker.

Vid sidan av bankjobbet har hon jobbat på Rosendals trädgårdar. Och det gav värdefull kaféerfarenhet. När det fanns möjlighet att ta över kaféet i Tyresta by 2012 tvekade hon inte.

Lena Nielsen tycker att hemmabagaren kan hålla baket enkelt och ändå få ett fint resultat.

ANNONS

– Receptet på vetebullen som finns på baksidan av mjölpaketet funkar bra.

För egen del föredrar hon dock semlor som bjuder lite motstånd när man sätter tänderna i dem. Hur hon lyckas med det är dock delvis en hemlighet.

– Men ett trick är att låta degen kalljäsa. Det tar dock rätt lång tid att göra en semla på det viset, uppskattningsvis fyra fem timmar med vilopauser.

Det finns trender även inom semlor.

– Allt fler bakar semlor med smaksatt grädde. Vi har en med hallonsmak och en med hasselnötskräm.

På Lena Nielsens kafé har efterfrågan på små semlor ökar. Och så kallade hetväggar, semlor med varm mjölk, är populärast på helgerna, då många familjer kommer till Tyresta by.

Det har gått mer än ett år sedan Lena Nielsen tog över kaféet. Och hon tycker att verksamheten rullar på bra, med många stamkunder. En populär nyhet är att även servera både hundar och deras ägare.

– Men det var tufft för oss första vintern med många ström­avbrott. I november 2012 ös­regnade det. Och innan vattnet hann rinna undan kom snön. Träden blev så tyngda att de föll som ett plocke­­pinn. En del drog med sig el­ledningar.

I dag är hon mer än nöjd med sitt karriärbyte.

– Hur länge lever vi? Man måste våga. Jag vill inte sitta ner den ­dagen jag blir gammal och fråga mig själv: Varför vågade jag inte?

Årets trend? Semla med hallongrädde.

Fakta

Gillar biskvier

Namn: Lena Nielsen.

Ålder: 50 år.

Bor: Norrby, Uppväxt i Vendelsö.

Familj: Man, tre barn och två kaniner.

Yrke: ”Kafétant”, utbildad konditor som driver kaféet i Tyresta by sedan 2012.

Favoritbakverk: Biskvier.

Tyrestatips: ”Tjäderstigen. 1,2 kilometer, egentligen en barnstig med det händer mycket. Jättevacker.”

Fakta

Tyresta by har bebotts av människor i cirka 700 år

Tyresta by har haft bofast befolkning sedan 1300-talet.

På 1700-talet fanns här fem gårdar. I slutet av århundradet uppskattades befolkningen till 100 personer.

Under 1800-talet flyttades gårdarna från den centrala kullen till dagens läge.

Folklivsforskaren Sigurd Erixon fann Tyresta by på 1930-talet och betraktade det lilla samhället som värdefullt just för sin vardagliga prägel.

Kaféet ligger framför Dahlgrensgården. Här finns en av Tyresta bys äldsta byggnader – dubbel­loftboden.

ANNONS