ANNONS

Seriestripp blir teater i Farsta

Sally (Ylva Hilber), Snobben (Léon Ohrling), Den lilla rödhåriga (Ella Grundel), Karl (Marcus von Eckermann) och Gullan (Maja Malm). Snobben ska dock spelas av Madeleine Hettman, som inte var med vid denna repetition.
Sally (Ylva Hilber), Snobben (Léon Ohrling), Den lilla rödhåriga (Ella Grundel), Karl (Marcus von Eckermann) och Gullan (Maja Malm). Snobben ska dock spelas av Madeleine Hettman, som inte var med vid denna repetition.
2011 gjorde musikalföreningen POFF! succé med ”Skönheten och odjuret”.

Nu har det sammansvetsade gänget tagit sig an Snobben – och gör en musikal i serietidningsstil.
ANNONS

En mycket älskad hund intar Farsta teater den 2 februari. Med sina fladdrande öron och sin filosofiska läggning har han erövrat världen i över 60 år. Det handlar om Snobben förstås, skapad 1950 av den amerikanske serietecknaren Charles M. Shulz.

– Vi letade efter en svängig föreställning som skulle passa hela familjen och när jag hittade Clark Gesners musikal, som bygger på seriestripparna om Snobben, kändes det helt rätt. Musiken är poppig och svängig. Föreställningen passar barn eftersom den är vänlig och grundar sig i deras vardag. Vuxna kan ta till ordlekarna och den fyndiga vuxenhumorn, säger Léon Ohrling, ordförande i den ideella musikalföreningen POFF! som sätter upp ”Du är toppen, lille Karl” på Farsta teater.

Han står på scenen, klädd som Snobben och omgiven av några av den världsberömda beaglens kompisar. Här finns den bossiga och beskäftiga Gullan (Maja Malm), den bestämda och enerverande lilla Sally (Ylva Hilber), den grubblande och neurotiske Karl (Marcus von Eckermann) och hans drömflicka, Den lilla rödhåriga (Ella Grundel).

Deras färgglada kläder lyser, något som kommer att vara ännu mer påtagligt vid premiären. Då ska nämligen golvet och fonden vara vita, för att ge en känsla av seriestripp.

– Hela musikalen är som en serie. Den är uppbyggd som korta strippar, som alla rymmer en historia. Att se den ska vara som att titta i ett seriealbum, berättar Ylva Hilber, som är regissör.

För Lokaltidningen Mitt i spelar gänget upp ”Basebollmatchen”. Lagledaren Karl försöker peppa gänget till seger, innan en stiliserad matchdans tar vid.

Den svängiga musiken kommer från en bandspelare, men så blir det förstås inte vid föreställningarna.

– Vi har raggat upp kompisar som är duktiga musiker. De spelar piano, gitarr, bas, trummor och olika blåsinstrument. De ska vara utklädda till Snobbens syskon och sitta på scenen, berättar Ylva Hilber.

Utöver bandet medverkar 18 artister, indelade i en sång- och en dansensemble. Många av dem var med när POFF! satte upp sin första musikal, ”Skönheten och odjuret”, i november 2011. Den blev en succé – salongen var fullsatt vid alla fyra föreställningarna.

ANNONS

Det var en seger för POFF! som grundades av ett gäng som varit med i Kulturskolans musikalgrupp på Vår Teater i Farsta i många år. När de fyllt 22 år fick de inte längre delta, enligt reglerna. Då stwartade de eget. Flera av dem har också utbildat sig till musikalartister och är fast beslutna att fortsätta på den banan.

– Jag började i Kulturskolan när jag var sju år. Det är mitt liv. Att sluta med musikaler, det finns inte i mitt huvud, säger Maja Malm.

Fakta

Premiär den 2 februari på Farsta teater

Aktuellt: Musikalföreningen POFF! ger ”Du är toppen, lille Karl” på Farsta teater.

Spelas: Den 2, 9, 10, 16, 17 och 23 februari.

Regissör: Ylva Hilber.

Koreografi och kostymer: Maja Malm.

Scenografi: Alla.

Om POFF!: En ideell musikalförening med Farsta teater som bas, bildad 2010.