ANNONS

Sex års väg mot festivalen

Tyresöbon Niklas Sterner har länge försökt att få spela på Summerburst. Nu har han lyckats.
Tyresöbon Niklas Sterner har länge försökt att få spela på Summerburst. Nu har han lyckats.
Niklas Sterners musik och mash-ups – kombinationer av flera låtar – gör han hemma i pojkrummet i Tyresö strand.
Niklas Sterners musik och mash-ups – kombinationer av flera låtar – gör han hemma i pojkrummet i Tyresö strand.
När Niklas Sterner gick i nian började han producera housemusik på sitt rum i villan i Tyresö strand.

Nu, sex år senare, får han spela på festivalen Summerburst Stockholm.
ANNONS

Niklas Sterner, eller Steerner som han kallar sig som DJ och producent, tjänar egentligen så pass bra på sin musik och att spela på olika klubbar i Sverige och Europa, att han skulle ha råd att flytta och lämna mamma, pappa och lillebror kvar hemma.

Men förutom att han gillar sin familj så håller det praktiska med en studio i föräldrahemmet honom kvar.

– Här kan jag dra på hur mycket jag vill i högtalarna. Skulle jag bo i lägenhet kan jag inte det och då skulle jag behöva hyra en studio, och det funkar nog inte riktigt än, säger han.

På lördag ska han få spela på Stockholm Summerburst, i ett sammanhang där dj-producenter som Avicii, Axwell och Ingrosso är fixstjärnor. Niklas ser det som ett kvitto på att han är på rätt väg.

– Jag har krigat hårt för det här. Jag inser att jag är warm up, men jag får en chans att spela min musik på Sveriges största housefestival. Och det är stort, i alla fall för mig, säger han.

Att komma till Summerburst har tagit Niklas sex år. I nian och under gymnasietiden stängde han in sig på sitt rum och lärde sig programmet Fruity Loops framlänges och baklänges.

Dagen efter att han tagit studenten på Tyresö gymnasiums elprogram meddelade han sina föräldrar att han inte kommer att jobba som elektriker – det var musiken han skulle satsa på.

– Först var de lite frågande, men egentligen har jag alltid känt att de stöttat mig, faktiskt från det att jag visade första låten, säger han.

Niklas producerar all musik i datorn med Fruity Loops. Skulle någon be honom spela Små grodorna på piano eller gitarr är det svårt.

ANNONS

Men med Fruity Loops går det bra. Vill han använda en ljudslinga med akustisk gitarr får han be en gitarrist om hjälp, ungefär som när han samarbetar med olika sångare.

För att nå ut har Youtube, Soundcloud och Spotify varit självklara kanaler och det senare ser han som han sin språngbräda, utan vilken det hade varit svårt att lyckas.

Att låten Friends streamats mer än 3,1 miljoner gånger på Spotify är trevligt, tycker han.

När Niklas för ett år sedan också lyckades övertala en radiopratare på NRJ att spela hans ofta glada, mjuka och somriga musik växte publiken ytterligare.

Med sig på resan har han hela ­tiden haft en manager, en ett par år äldre kille vid namn Leeth.

– Jag tror att det är svårt att bli stor utan folk bakom sig. Leeth sköter mina bokningar och för ihop mig med andra dj:s, sångare och producenter.

Har du några råd till andra ung­domar som vill producera house?

– Man måste tro på sig själv. Det är nummer ett. Och lyssna inte för mycket på vad andra säger.

Fakta

Lördag klockan 14 är det dags

Namn: Niklas Sterner.

Artistnamn: Steerner.

Ålder: 21 år.

Bor: Tyresö strand.

Låtar på Spotify: ”Friends”, ”Sky”, ”Spark” och ”Fight forever”.

Låtar på Youtube: ”Turn back time” som spelats av Avicii och Tiesto.

Aktuell: Uppträder på lördag klockan 14 när femårs­jubilerande Summerburst Stockholm öppnar på Gärdet. Andra klara artister är bland andra Avicii, Axwell/Ingrosso, Afrojack Blasterjaxx och Tigerlily.