Singellivet på Östermalm gav bokkontrakt

Alexandra Appelqvist debuterar i sommar.
Alexandra Appelqvist debuterar i sommar.
När förlaget nobbade henne bestämde hon sig för att ge ut boken på egen hand – det ledde till kontrakt.
– Det har varit en superkul resa, säger Alexandra Appelqvist.

När Alexandra Appelqvist blev uppsagd från jobbet inom mediabranschen bestämde hon sig. Hon skulle skriva en bok.

Tre månader senare hade hon tagit sina samlade erfarenheter av karlar, krogar och fina vänner och kokat ner dem till en i stora delar självbiografisk roman om livet som singel i Stockholm. En Sex and the city-version av livet på Östermalm, om man så vill. Men utöver singellivets vedermödor ryms det även mycket systerskap.

– Det är de strömningarna just nu. Man stöttar varandra. Även om det sitter en clown i Vita huset så är det kvinnornas år i år, säger Alexandra Appelqvist.

Romanen handlar om Filippa vars liv vänds upp och ner redan på de första sidorna, hon tvingas flytta från sin våning på Södermalm efter ett uppbrott.

Och även om bokens författare inte levt exakt det liv som huvudpersonen Filippa lever i boken så kommer mycket ur egna erfarenheter.

– Den är inspirerad av sånt jag varit med om. Saker som är självupplevda har jag kastat om kronologiskt för bokens bästa. Det är liksom omblandat över tid.

De väninnor som figurerar i Filippas liv är också de till stor del avbilder av redan existerande personer.

– Men där har jag bakat ihop dem. Sex personer har blivit tre.

Huvudpersonen lever i en tillvaro som inte alla människor har tillgång till. För att peppa sig själv köper hon en Rolexklocka i samband med ett uppbrott och hon besöker fina restauranger i innerstan så gott som dagligen.

Kan man konsumera sig till lycka?

– Nej, man kan inte konsumera sig till lycka, men livet blir roligare om man har möjlighet att unna sig lite upplevelser då och då, och kanske någon present till sig själv här och där.

Något som Alexandra Appelqvist får lov att göra nu när hon kritat på ett avtal som innebär att hennes bok kommer ut på förlaget Månpocket i sommar.

– Det kändes helt fantastiskt underbart när de erbjöd mig kontrakt. Jag höll på att svimma och fick spaghettiben, berättar hon.

Utöver pocketkontraktet fick hon förfrågan om att ge ut boken på ett ljudboksförlag och nu förs diskussioner om utgivning utanför Sverige. Allting har gått väldigt fort, men Alexandra Appelqvist har varit mycket målmedveten och strategisk.

– 2017 känns det som att de stora förlagen ser sig om efter författare i stället för att sitta passiva och vänta på att få manus skickade till sig. Jag hade dels det kreativa intresset av att skapa boken, men jag tycker också om att marknadsföra mig. Det kan nog vara så att många författare inte är lika intresserade av den biten som själva skapandet, säger hon.

Fakta

Bor på Östermalm

Namn: Alexandra Appelqvist

Född: 1978

Bor: Östermalm

Aktuell: Har skrivit ”Handboken för singlar på gränsen till nervsammanbrott”.bokomslag-liten-bild